2017-05-14 04:30:00
Lincoln Zephyr Scrape
Lincoln Zephyr Scrape
Zdroj: RM Sotheby ', Hemmings

Lincoln Zephyr Scrape: ikonický hot-rod už od 300 000 – no nekúpte to!!

Investovať do niektorých áut sa oplatí lepšie ako do banky. Ak majú potenciál, zarobia.

Toto krásne a netradičné kupé patrí ku kultovým autom americkej hot-rod scény. Má síce základ v ročníku 1939, ale ide o custom, ktorý sa ponúka na predaj. Vo svojom živote už po tretí raz.

Terry Cook je dnes už bývalý editor časopisu Hot Rod. S pomocou priateľov dokázal zhmotniť radikálnu víziu, v ktorej chcel vyzdvihnúť to najlepšie z tesne predvojnovej éry. Strávil veľa času nad vymýšľaním konečného dizajnu svojho sna. Nešlo mu o inštaláciu nejakej šialenej pohonnej jednotky s mnohými stovkami koní pod kapotu, ale iba o štýl a eleganciu.

Za základ zvolil trojmiestne kupé Lincoln Zephyr, ktoré si v roku 1994 priviezol z Maine.  Doslova ho „oholil“ až na kosť v New Jersey a skombinoval nakoniec tvary modelov 1939 a 1941. Jeho zámeru bohato stačil typický small-block, vidlicový osemvalec Chevrolet OHV s objemom 5,74 litra spojený s automatom Hydra-Matic.

Zdroj: RM Sotheby ', Hemmings

Stavbou poveril Ramseya Moshera, majiteľa Ram's Rod Shope v Doveri (Delaware). Stavba zabrala 4,5 tisíc hodín, celkovo 4,5 roka. Zephyr si sadol čo najnižšie, hydraulický podvozok ho však dokázal zase zdvihnúť. Dostal rozšírené blatníky a radikálne useknutú strechu s veľmi šikmým čelným sklom. Podvozok s rázvorom 2946 mm má svoj základ v kombi Chevrolet ročníka 1978, takže z pôvodného Lincolnu toho veru veľa nezostalo.

Auto dostalo elektrické okná, sedačky a otváranie dverí, posilňovač riadenia, klimatizáciu, kotúčové brzdy na všetkých kolesách aj osemreproduktorové audio s dvoma zosilňovačmi Pioneer. Čierno-biely kožený interiér zhotovil Bobby Sapp z Milforde (Delaware). Elektrická sústava musela prejsť nutnou prestavbou na 12 V, teleskopický stĺpik riadenia je z Cadillacu 1985 a spätné zrkadlá nahrádza televízny monitor. Palubná doska zostala prakticky pôvodná.

Zdroj: RM Sotheby ', Hemmings
Zdroj: RM Sotheby ', Hemmings

Prepracovaný Lincoln sa prvýkrát po dokončení objavil v roku 1998 a stal sa hviezdou výstav typu Louis Vuitton Classics na Manhattane, Meadowbrook Concours a SEMA. Nehovoriac o titulných stránkach amerických špecializovaných magazínov, napríklad časopisu Street Rodder. Do roku 1999 sa objavil na dvoch desiatkach podujatí v USA a Kanade. Cook si potom založil firmu Deco Rides na výrobu laminátových karosérií Zephyr v rovnakom štýle. Postavili 50 kupé, kabrioletov, fastbackov a sedanov. Kompletné vozidlá dokončovala spoločnosť Speedster Motorcars z Clearwateru na Floride.

Najstarší kus zmenil majiteľa prvý raz v auguste 2000 v kalifornskom Monterey. Napriek tomu, že Zephyr nemal absolútne žiadnu historickú hodnotu, ho kúpilo múzeum Roberta E. Petersena z Los Angeles za šialenú cenu 275 tisíc dolárov. Súčasťou zbierok bol po celé roky, až do sezóny 2013. Potom ho kúpil Barry Weiss, hviezda seriálu „Vojny skladov“ (Storage Wars) za smiešnych 66 tisíc dolárov. Čiže ani nie za štvrtinu pôvodnej sumy.

Zdroj: RM Sotheby ', Hemmings
Zdroj: RM Sotheby ', Hemmings

Ja pozoruhodné, že štatút superhviezdy tohto auta spôsobil vznik jeho modelu firmou Mattel v sérii Hot Wheels. Vďaka tomu ho pozná skoro každý. Zmenšený model nevyrobili medzi najmenšími autíčkami, ale vo zberateľskej mierke 1:18. Ako to býva u tejto firmy obvyklé, od reálnej predlohy sa model odlišoval, mal striebornú masku, bol čierny a polepený motívmi plameňov. Čo však nebránilo tomu, aby sa takmer okamžite vypredal a dnes je zberateľskou raritou podobne, ako jeho predloha.

Barry Veiss dal kupé prelakovať z pôvodnej fialovej metalízy na aktuálnu čiernu. Pridal blýskavé nášľapy a urobil ďalšie zmeny. Aktuálna cena je tak zasa niekde inde. Aukčná kancelária RM Sotheby's vydraží dnes už kultový Lincoln na aukcii v Santa Monike v dňoch 24.-25. júna. Aukčná sieň stanovila rozmedzie na 300-400 tisíc dolárov (276-367 000 €). Lákavá cena, však?

P.S. Ak by ste toľko pri sebe nemali, môžete si kúpiť napríklad sedan Lincoln Zephyr Twin Grille z roku 1936. No je v stave, kde ho treba zrekonštruovať - ale potom by ste ho predali za pekné peniaze...

jv
ZDROJ: rmshothebys.com

Komentáre k článku


Stream naživo