2017-04-06 18:15:00
GATEway (Greenwich Automated Transport
GATEway (Greenwich Automated Transport Environment)
Zdroj: GATEway

Autonómne cestovanie – revolúcia aj v hromadnej doprave?

Greenwich nie je povestný len svojou hvezdárňou a nultým poludníkom.

Onedlho bude priekopníkom v ďalšej, celkom inej oblasti. V londýnskej mestskej časti, ktorou dnes Greenwich je, budú už onedlho testovať autonómny kyvadlový autobus GATEway (Greenwich Automated Transport Environment). Hovorí sa o ňom už nejaký čas, hlavne od konca minulého roka. Cestujúci by ho mohli začať pravidelne využívať od roku 2019.

Už to zrejme speje k nevyhnutnému cestovaniu bez vodičov. Presnejšie bez šoférov za volantom. Nielen že ich nie je dosť, ale sú vraj nespoľahliví, robia chyby a spôsobujú nehody, okrem toho bývajú chorí a pýtajú za svoju prácu plat! Nehorázne, však?! Riešením je – odstrániť ich. Čo bude ďalej?

Štyri sedadlá a žiadny volant. Tak vyzerá autonómny kyvadlový autobus, ktorý skúšajú, zatiaľ bez cestujúcich, v Londýne. V najbližších týždňoch si ho v Greenwichi vyskúša asi stovka ľudí. Prepravovať sa budú zatiaľ rýchlosťou iba zhruba 16 km/h v oblasti, ktorú hojne využívajú aj chodci a cyklisti. Pritom majú v Londýne metro, aj lanovku aj ďalšie druhy dopravy. Teraz pridajú autonómne šesťmiestne „autobusy“.

Zdroj: GATEway
Zdroj: GATEway

Nie je to všetko ešte také dokonalé, ako sa nás snažia presvedčiť rôzne skupiny. Pre istotu preto bude vo vozidle nachádzať školený „dohliadač“, ktorý môže v prípade núdze zastaviť kyvadlový autobus. O autonómnu činnosť sa však štandardne postará päť kamier a tri lasery.

Vývojári projektu chcú ďalej skúmať možnosti mobilných riešení úplne bez prítomnosti vodiča. Zisťujú tiež, čo všetko ešte bude potrebné zlepšiť skôr, ako sa vozidlá dostanú na verejné komunikácie.

No už nech je ako chce, profesia vodiča je postupne na odstrel a kto bude v budúcnosti vlastniť vodičské oprávnenie, asi ho budú ostatní považovať zs čudáka. Minimálne, možno aj za niečo iné...

jv
ZDROJ: gateway-project.org.uk

Komentáre k článku


Stream naživo