2017-03-19 06:08:20
Nissan Camel Power
Nissan Camel Power
Zdroj: Nissan,National Geographic,

VIDEO: Konská sila vraj nestačí, Nissan chce udávať výkon v ťavách!!

Vedenie Nissanu tvrdí, že konská sila vraj nestačí, v Spojených arabských emirátoch chce udávať výkon v nových jednotkách.

Nie je to prvý apríl – veď sa pozrite do kalendára. V Nissane to myslia celkom vážne. Lebo ak ide o schopnosti v piesočných dunách, konská sila je pri terénnych autách vraj dosť nepresnou jednotkou. No, nekomentujem, len sa nestačím čudovať...

Podľa Nissanu je konvenčná konská sila (platí to samozrejme aj pre kilowatt) limitovanou jednotkou, ktorá nedokáže správne merať terénne vlastnosti a schopnosť poradiť si s náročnými podmienkami púšte. Preto inžinieri automobilky prišli s novou jednotkou, ktorú nazvali „ťavia sila“ a dostala aj anglickú skratku CP – odvodenú od Camel Power.

Novú jednotku chce Nissan začať používať hlavne v arabských krajinách, kde majitelia terénnych áut občas prejdú nejakú tú piesočnú dunu. Nissan sa pritom oháňa vedeckými metódami a postupmi, nemá ísť len o marketingové číslo. Dobre, nech – nebudem to komentovať po druhý raz...

Zdroj: Nissan,National Geographic,

Ako treba vyrátať „ťavy“?

Výpočet na zistenie počtu „tiav“ je pomerne zložitý, ba až komplikovaný a z môjho pohľadu maximálne nevedecký. Nuž ale kto čo chce, nech to má. A ako sa teda určuje počet „tiav“ pre dané auto? Výpočet zahŕňa najmä hmotnosť vozidla, vstupuje do toho aj jeho rýchlosť a profil trate. Ak by sme to chceli zjednodušiť - ku konečnému výsledku sa dá dopátrať z priemerného času, počas ktorého vozidlo prejde definovanú dráhu. No coment po tretí a posledný raz...

Priznajte sa, že aj vy si myslíte, že ide o nepodarený a predčasný prvoaprílový žart a stále neveríte automobilke Nissan, že to naozaj myslí vážne? Sme na tom podobne, ale Nissan už novú jednotku obhajuje päťstostránkovou prácou, ktorú podal normalizačnej autorite ESMA v Arabských Emirátoch. Tá si už tento „novátorský“ návrh vzala na svoje plecia a bude ďalej vykonávať dôkladné testovanie.

Nissan zrejme chce jednotku ťavej sily naozaj štandardizovať. Automobilka sa dokonca vyjadrila, že ak všetko pôjde podľa plánu, chce novú jednotku registrovať a požiadať o jej normalizáciu . Teda v ISO (International Standard Organization - Medzinárodnej organizácii pre normalizáciu).

 

 

Prvýkrát by sa mala udávaná ťavie sila objaviť showroomoch na strednom východe. V tamojších končinách by tak jasne definovala schopnosti vozidiel SUV v piesočných dunách.

Zdroj: Nissan,National Geographic,

Nissan Patrol má 213 tiav

Nissan už má aj prvé čísla. K prvotnému meranie ťavieho výkonu pritom výrobca použil najmodernejšiu techniku, ale aj živé ťavy. Bez nich by to zrejme ani nešlo.

Zistil tak, že Nissan Patrol s osemvalcovým motorom má celkom 213 CP, čiže ľudovo povedané 213 tiav. Vyzerá to ako vážne mienená snaha, napriek tomu existujú skeptické názory, že ide o skorý aprílový vtip. No nech je to už akokoľvek, Nissan sa týmto zámerom dobre zviditeľnil a pripravil si tak skvelú marketingovú kampaň.

National Geographic všetko toto snaženie nenechal bez povšimnutia a zdokumentoval postup vytvárania novej mernej jednotky v menšom filme, ktorý vám dávame do pozornosti. Ak neviete po arabsky, hádam zvládnete anglické titulky. Keba náhodou nie – aj tak je obrazová informácia dostatočne zaujímavá nielen formou spracovania, ale hlavne obsahom.

Mimochodom, viete, ako vznikla jednotka konská sila? Zaviedol ju na konci 18. storočia James Watt. Mala ľuďom čo najjednoduchšie priblížiť schopnosti parného stroja. Potreboval totiž pre svojich zákazníkov ľahko pochopiteľné porovnanie s výkonom vtedy bežne využívaných zvierat. Zrejme ste si zároveň uvedomili, podľa čoho je pomenovaná jednotka výkonu podľa normy ISO. Watt a dnes v motorizme používané kilowatty – a ich skratka kW.

Komentáre k článku


Stream naživo