2017-01-24 10:07:00
McLaren hodinky RM 50-03
McLaren hodinky RM 50-03
Zdroj: McLaren

Exkluzívne hodinky McLaren RM 50-03 v sebe ukrývajú grafén a závratnú cenovku

Hodinky McLaren RM 50-03 dokumentujú vrchol remeselnej zručnosti výrobcu exkluzívnych hodiniek.

McLaren sa len minulý rok rozišiel z verným sponzorom TAG Heuer a už dnes má exkluzívnejšiu spoločnosť. V spolupráci s výrobcom hodiniek Richard Mille vytvoril McLaren hodinky, ktoré nielenže dokumentujú remeselnú zručnosť výrobcu, ale tiež pokrok v materiáloch a sú doslova umeleckým dielom, ktoré možno pripnúť na ruku a nosiť ho všade zo sebou. Tomu zodpovedá aj cena.

RM 50-03 Tourbillon Split Seconds Chronograph Ultralight McLaren F1 – tak znie celý ich názov, výrobca predstavil Salon International de la Haute Horlogerie čo je jedna z najvýznamnejších hodinárskych výstav na svete konajúca sa (ako inak) vo švajčiarskej Ženeve začiatkom nového roka.

Hodinky sú obdarené tzv. tourbillonom, čo je zložitý mechanizmus slúžiaci na potlačenie zmien v chode hodín pri rôznych polohách.  Ide v podstate o voľné uloženie celého strojčeka do rotačného puzdra. Cieľom takéhoto systému je spresniť chod náramkových hodiniek, no ide najmä o dôkaz remeselnej zručnosti hodinára.

Hodinky obsahujú špeciálnu funkciu chronografu pre čo najpresnejšie meranie kôl s dvoma ručičkami pre meranie časov dvoch účastníkov závodu (logicky, veď ide o hodinky majiteľa vozidla značky McLaren, ktorý sa rád porovná s inými), majú 70 hodinovú výdrž na jedno natočenie, systém na ochranu mechanizmu pred pretočením.

Zdroj: McLaren

Vďaka využitiu karbónu, titánu a grafénu vážia celé hodinky neuveriteľných 40 gramov, pričom samotný mechanizmus iba 7 gramov. Grafén je tenká uhlíková vrstva považovaná za takmer dokonalý prvok. Ide o atómy uhlíka poskladané vedľa seba v jedinej vrstve. Grafén je nesmierne pevný, približne 6-krát ľahší ako oceľ, no 200-krát pevnejší. Jeho veľkou devízou je vodivosť, elektróny grafénu sa pohybujú takmer rýchlosťou svetla. Je to výnimočný prvok, za ktorý jeho stvoritelia dostali Nobelovu cenu. Titán a karbónové vlákna predstavovať netreba.

Stručne a skrátka, nejde len o obyčajné mechanické hodinky, ale o kus v ktorom sa skĺbia historické poznatky hodinárskych umelcov a najnovšie vynálezy v materiáloch, či dizajne. Richard Mille ich vyrobí iba 75, každý vlastník k nim dostane malý model nového monopostu McLarenu McLaren-Honda MP4-32, ktorý budúcu sezónu osedlajú Fernando Alonso a Stoffel Vandoorne. Ó a cena? Tá by sa mala pohybovať na úrovni 1 milión dolárov. Pravda... bez dane, teda skoro toľko, koľko by vás vyššiel hyperšport McLaren P1. Človek aby sa bál, že mu useknú ruku pre hodinky...

jh
ZDROJ: McLaren

Komentáre k článku


Stream naživo