2017-01-18 15:55:00
Śkoda Rapid vs Bambus
Śkoda Rapid vs Bambus

VIDEO: Škoda Rapid vs. bambus do okna. Krutý crash test, ktorý nikto nechcel!

Málokto je dnes z hĺbky duše presvedčený o relevantnosti laboratórnych crash testov.

Pre ktorúkoľvek automobilku nie je ťažké nastaviť auto tak, aby na hodnotených „miestach“ a v hodnotených disciplínach bolo veľmi dobré, kým v nehodnotených až tak veľmi nie... Verejným tajomstvom sú pevnejšie panely a energiu lepšie pohlcujúce materiály na tých miestach, ktoré štandardne testujú vedci a mäkšie lacnejšie panely tam, kde crash testy neprebiehajú (napr. strana spolujazdca).

Potom príde nehoda v skutočnom svete a čuduj sa svete, ľudia zomierajú v päťhviezdičkových „super bezpečných“ autách tak, akoby sa svet od zavedenia bezpečnostných pásov nikam neposunul, akoby boli airbagy a deformačné zóny len prázdne frázy na oklamanie nepriateľa/zákazníka.

Viera v bezpečnosť automobilov je narušená, zákazník už naozaj nevie v čo veriť. Neistota rastie, panika sa stupňuje. To tu už nikto nič negarantuje? Zákazníci kupujú veľké ťažké kravy, veria, že „fyzika“ im zaručí vyššiu bezpečnosť. A čo tí v malých, obyčajných autách? Sú skutočne ohrození? Ani päť hviezd im nezachráni život?

Pomyselných päť hviezd život ešte nikomu nezachránilo. Jedine spoločenská zodpovednosť automobilky, ktorá ak nič iné, tak si uvedomuje, že vyrábať iba „kvázi“ bezpečné autá jej viac zákazníkov neprinesie, skôr naopak  (mŕtvy, či vážne zranený zákazník = zlý zákazník).

O to zaujímavejšie sú „kreš testy“ z ulíc, skutočné nehody a ich následky. Situácie, ktoré nepopierateľne poukazujú na to, čo sa stalo keď... V tomto prípade, keď sa z preplneného brzdiaceho nákladného auta zosunuli dlhé bambusové klady a vrazili do bočných okien vodiča a spolujazdca. Istá smrť, či minimálne vážne poranenia? Kedysi určite áno, dostať niečím takýmto do hlavy (cez sklo) by vám dozaista nepomohlo.

A dnes? Smrť, zmrzačenie? Pri tomto konkrétnom prípade určite nie. Iba pár modrín a vysoký krvný tlak...Nebudeme radšej uvažovať nad tým ako by to dopadlo, keby to nebol relatívne ľahký bambus ale napríklad oceľové tyče...

Či už v crash testy a bezpečnosť svojho automobilu veríte alebo nie, vedzte, že najlepšou deformačnou zónou je váš mozog. Práve v ňom sa nachádza najlepší funkčný materiál na svete – šedá kôra mozgová, ktorá by vám mala umožniť jazdiť tak, aby ste skutočné deformačné zóny a airbagy (takmer) nepotrebovali. 

jh

Komentáre k článku


Stream naživo