2017-01-05 13:30:00
Faraday Future FF 91
Faraday Future FF 91

VIDEO Uvádzanie konkurenta Tesly skončilo fiaskom. Toto Faraday Future nechceli!

Automobilový start-up Faraday Future predstavil svoj prvý model FF 91. Nie všetko ale vyšlo.

Keď niekto hovorí o tom aké veľké veci chystá Faraday Future, že to bude konkurent Tesly a že ich auto bude skvelé, máme zmiešané pocity. Niežeby Faraday Future niečo naozaj nechystali a že vďaka veľkému know-how vo firme to nemôže vyjsť, iba vieme, že nie všetko ohľadom tejto firmy je takpovediac s kostolným poriadkom. Za všetko stačí spomenúť odchod globálneho šéfa spoločnosti iba pár dní pred odhalením vozidla. Nebol to pritom jediný odchod z vysokého manažmentu. Okolo spoločnosti sa v ostatných mesiacoch množili informácie o zvláštnom financovaní a problematickom vedení.

Nakoniec ale médiami nafúknutý budúci konkurent pre Teslu Faraday Future na veľtrhu elektroniky CES v Las Vegas 2017 odhalil svoj super elektromobil – produkčný model. Údaje stojace za ním i dizajn zaujmú nejedného. Faraday Future hlási, že automobil má maximálny výkon 1050 koní a 1800 Nm, že z nuly na 100 km/h zrýchli za 2,4 sekundy a že pri tom všetkom dokáže na jedno nabitie 130 kWh batérií zájsť vyše 608 kilometrov. Dojazd má pritom byť vyrátaný na základe štandardu americkej agentúry EPA, teda žiadny cyklus NEDC. Ten by pre Faraday Future pokojne vyrátal cez 700 km teoretického dojazdu. Ďalším lákavým bodom obhajoby prečo je FF 91 fantastický je rýchlonabíjanie. Baterku vyvinutú v spolupráci s LG Chem dokážete na polovicu kapacity nabiť z domácej nabíjačky na 240 voltov za 4,5 hodiny. Plnú kapacitu tak dosiahnete doma v garáži za cca 10 hodín.

To ale nie je všetko... FF 91 bude obsahovať i vysoký level autonómneho riadenia. Očakávame level 3 resp. 4, no veľkohubé vyhlásenia v štýle Elona Muska môžu pokojne naznačovať i splnenie štandardu pre level 5, teda plne autonómne riadenie. Automobil má 13 radarov s krátkym alebo dlhým dosahom, 10 HD kamier, 12 ultrazvukových senzorov a 3D zásuvnú lidar v kapote. Všetky tieto senzory by mali modelu FF 91 dovoliť automaticky zaparkovať na základe funkcie Driverless Valet. A práve pri prezentácii tejto fičúry došlo k faux pas. Systém pred očami stoviek novinárov a odborníkov z celého sveta a státisícov ľudí na online streame jednoducho nefungoval.

Po stlačení tlačidla na dverách, ktoré túto funkcionalitu aktivuje sa nestalo nič. Viceprezident R&D spoločnosti Nick Sampson to okomentoval tým, že sa autu asi práve teraz nechce. Prezentácia následne pokračovala ďalej.

Neskôr Sampson zobral auto mimo budovu a novinárom ukázal, že auto vonku dokáže autonómne zaparkovať. Jeho kroky ale okamžite vyvolali pochybnosti o tom, či je FF 91 skutočne autonómne a či ho v pozadí niekto neriadil. Sampson sa bránil tým, že predsa ak by ho niekto z diaľky ovládal, určite by sa postaral o to, že auto pred kamerami urobí čo má. Lenže neurobilo. Podľa Sampsona sa tak stalo preto, lebo budova výstaviska v ktorej sa odohrávala prezentácia je plná kovu (hala) a ten podľa všetkého zmiatol 3D lidar, a tak auto nebolo schopné zaparkovať. Pre niekoho možno dostačujúce vysvetlenie, no takéto vysvetlenie iba vyvoláva ďalšie otázky. Prečo potom používajú lidar, keď ho môže zmiasť kovová konštrukcia? Čo sa stane ak bude majiteľ vozidla chcieť auto zaparkovať pod prístrešok z oceľových fabrikátov, alebo bude iba niekde nablízku zopár kusov plechu (či iné – tiež plechové autá)...

Iste, FF tvrdí, že model FF 91 je síce produkčný model, ale ešte nie je hotový (preto ani neukázali interiér), takže takéto malé nedostatky sú celkom pochopiteľné. Azda každý koho zaujíma elektromobilita im takéto detské chorôbky pri prezentácii odpustí, hlavne nech auto dokončia, začnú vyrábať a nech auto nezhorí pri prvom pokuse nabiť ho cez rýchlonabíjačku... Práve pri slovách ako produkcia môže byť problém. Faraday Future ale o svojej future (budúcnosti) nepochybuje. Aj keď auto nie je hotové, záujemcovia už dnes môžu zaplatiť depozit vo výške 5000 dolárov. V prípade, že si to rozmyslia, FF im depozit hodlá vrátiť. Či vráti, to je iba ďalšia protivná otázka „podrazáckych presstitútok...“

Tak či onak, model FF 91 je ďalším dôkazom toho, že elektromobily napredujú a že reálne použiteľné vozidlá s takýmto pohonom nemusia byť len snom. Už len aby tie batérie dokázali spoľahlivo slúžiť, a to bez ohľadu na počasie, či jazdný štýl vodiča. Z vlastnej skúsenosti vieme, že jazdiť s elektromobilom v zime je peklo a jazdiť s ním inak ako opatrne a ekonomicky môže byť peklo tiež. Ale ktovie, možno sa to už v nasledujúcich rokoch zmení. Držíme palce.

 

jh
ZDROJ: carscoops, CES, jalopnik

Komentáre k článku


Stream naživo