2016-12-22 04:25:00
Peňazí musíme dať za
Ilustračné foto

Aké autá kupujú bohatí? Štatistiky predajov hovoria jasne. Výsledok vás prekvapí

Americká štatistika kupujúcich za rok 2016 odhalila najzaujímavejšie fakty najmä pri vyššej vrstve.

Keď budem bohatý, kúpim si to najdrahšie, najluxusnejšie, a teda aj najlepšie... Tak znie túžba človeka, ktorý sám seba za bohatého nepovažuje. Prekvapivo však tí skutočne bohatí vo väčšine prípadov nekupujú to najdrahšie, ani najluxusnejšie. Zo štatistiky portálu Edmunds za rok 2016 zachytávajúcej konanie ľudí pri kúpe a registrácii nového vozidla vyplýva, že najbohatšie vrstvy populácie USA nekupujú to najjagavejšie, najluxusnejšie. Aspoň čo sa týka automobilov.

Portál Edmunds vytiahol z dát, ktoré dlhodobo zhromažďuje údaje o výbere vozidiel kupujúcich, ktorých ročný rodinný príjem presahuje úroveň 250-tisíc dolárov (240-tisíc eur). Ide teda o rodiny, v ktorých jeden, alebo obaja rodičia/manželia/partneri zarábajú v hrubom minimálne 10 416 dolárov mesačne (9 980 eur). V prípade, že sa o príjmy stará iba jeden z dvojice, jeho priemerný hrubý mesačný príjem je 20 833 dolárov a viac.   

V kategórii rodinného príjmu 250 000 a viac dolárov kupujúci uprednostňujú vozidlá zo strednej až vyššej strednej triedy. Medzi Top 10 najkupovanejšími vozidlami pri rodinnom príjme 250 000+ nájdeme autá značky Honda, Toyota, Ford, Jeep, BMW, či Lexus. Medzi najkupovanejšie automobily v tejto príjmovej kategórii obyvateľstva USA sa teda nedostali žiadne superluxusné výstrelky, ani jeden športovo orientovaný model, ale veľké pohodlné rodinné vozidlá s 5 až 7 miestami na sedenie a jeden pravoverný offroad.

9 z 10 modelov je v kategórii SUV/offroad, v celom rebríčku možno nájsť iba jedno stavbou nižšie vozidlo – na úplnom konci totiž stojí Honda Accord. Trend uprednostňovania veľkých SUV u vyšších vrstiev obyvateľstva je citeľný aj v Európe. SUV automobily sú ale vo všeobecnosti čoraz populárnejšie naprieč všetkými kategóriami, a to po celom svete.

Na prvom mieste sa pritom umiestnil veľký pickup – Ford F (F150), ktorý je v USA najpredávanejším modelom vo všeobecnosti. Ide o veľké päťmiestne vozidlo s náhonom všetkých alebo zadných kolies, ktoré sa okrem veľkosti a značnej suverenity na ceste vyznačuje vysokou bezpečnosťou a praktickosťou. V USA je ale nepochybne tiež vyjadrením životného postoja a statusu, no jeho cena len málokedy prekročí 60 až 70-tisíc dolárov (cena štartuje na 26 tisíc dolárov).

Zdroj: Ford

Druhým v poradí je Jeep Grand Cherokee, model, ktorý u nás považujeme za luxusné vozidlo, no v USA patrí skôr k vyššiemu priemeru (cena štartuje na úrovni 30-tisíc dolárov).

Tretí je model Jeep Wrangler, pravý offroad štartujúci na cenovke 24-tisíc. Za ním nasleduje dvojica najluxusnejších automobilov vo výpočte – Lexus RX a BMW X5 (cena od 43-tisíc resp. 55 tisíc). Za nimi nasledujú Ford Explorer (31-tisíc), Toyota Highlander (30-tisíc), Honda Pilot (30-tisíc), Honda CRV(24-tisíc) a spomínaná Honda Accord (22-tisíc).

Pritom identické automobily sú v USA často výrazne lacnejšie ako v u nás, a to aj vzhľadom na príjmy rodín a ceny ostatných tovarov a ďalších nákladov.

Zdroj: Honda, Autoexpress.co.uk

Je jasné, že vyššie vrstvy obyvateľstva sa za obvyklých okolností nesnažia kupovať najluxusnejšie a najdrahšie vozidlá, ktorými by na seba iba priveľmi upozorňovali. Uprednostňujú priestrannosť, praktickosť a bezpečnosť pred extravaganciou. Iste ako v Západnej Európe, tak v USA existujú výnimky potvrdzujúce pravidlo. Navyše takéto štatistiky v zahraničí aj u nás len ťažko dokážu zachytiť tzv. zbohatlíkov a tých, pohybujúcich sa v šedej až čierne ekonomike. Predstava, že bohatí kupujú iba tie najdrahšie autá je každopádne mylná a naše vnímanie okrem ozajstných milionárov skresľujú práve extravagantné osoby, ktoré k peniazom rýchlo prišli a snažia sa ich aj rýchlo zbaviť.

Takže ako znie odpoveď na otázku z titulku – Aké autá kupujú bohatí? No predsa také, aby bohatí aj zostali. Väčšinou...

jh
ZDROJ: Edmunds.com

Komentáre k článku


Stream naživo