2016-12-14 19:30:00
Toyota WRC 2017
Toyota WRC 2017
Zdroj: Toyota Gazoo

VIDEO: Toyota Yaris WRC – návrat do rely s parádnym zvukom a šialeným dizajnom!

Budúca sezóna bude v rely skutočne mimoriadna. Ostré náboje majú nachystané Ford, Hyundai i Toyota.

Pritom to nie je všetko, o svoje pozície zabojuje aj Citroen a silné gény koncernového tímu Volkswagen, pre ktorý bola uplynulá sezóna posledná, by sa mali dostať do rúk súkromného tímu. Včera sme vám ukázali novú Fiestu WRC a tiež nový Hyundai i20 WRC   Dnes prišiel na rad nový model od tímu Toyota Gazoo Racing WRC.

Toyota sa po 17 rokoch vracia do kolotoča rely v najvyššej kategórii WRC. Rozhodnutie vrátiť sa pritom prišlo pred necelými dvoma rokmi. Novučké auto Toyota Yaris vznikalo v spolupráci inžinierov a odborníkov z Japonska a Fínska. Toyota bude mať na najvyšších pozíciách v tíme práve fínsku krv. Šéfom pretekárskeho tímu Toyota Gazoo totiž nebude nik iný ako Tommi Mäkinen, štvornásobný majster sveta vo WRC jazdiaci väčšinu svojej kariéry na legendárnom Mitsubishi Lancer Evo.

Yaris WRC bude mať dve čisto fínske posádky v zložení - Jari-Matti Latvala s kopilotom Miikka Anttilom, a Juho Hänninen s Kaj Lindströmom.

Nový Yaris WRC zaujme nielen skutočnosťou, že ide o návrat do rely po dlhých 17 rokoch, ale najmä svojim doslova šialeným vzhľadom. Nové regule pre WRC upravujú množstvo faktorov, tými najkľúčovejšími je aerodynamika a prítlak a práve v tejto oblasti sa Toyota môže popýšiť obzvlášť zaujímavými riešeniami. Nielen veľmi široký bodykit, splittre a difúzor, ale najmä až dvojica prítlačných krídel nad zadnou nápravou poukazujú na dve veci – jednak, že Yaris nie je ideálne auto na rely a že tím Toyota Gazoo Racing dobre vedel ako aj z malého vysokého hatchbacku urobiť pretekársku beštiu.

Zdroj: Toyota Gazoo

Yaris WRC disponuje 1,6 litrovým prepĺňaným motorom s maximálnym výkonom prevyšujúcim 380 koní a maximálnym krútiacim momentom prevyšujúcim 420 Nm. Automobil má okrem dramatických kriviek pre lepšiu aerodynamiku tiež pohon všetkých štyroch kolies s dvojicou mechanických diferenciálov a jedným aktívnym stredovým diferenciálom s možnosťou úprav rozdeľovania krútiaceho momentu a šesťstupňovou hydraulickou sekvenčnou prevodovkou. Celková hmotnosť je minimálne 1190 kg. Vďaka tomu automobil dosiahne maximálnu rýchlosť 201 km/h (obmedzenú prevodovým pomerom) a zrýchlenie z 0 na 100 km/h za rovných x sekúnd. X pretože tento údaj je z pochopiteľných dôvodov utajený, no ak predpokladáte, že to bude viac ako 3 sekundy, ešte raz si to všetko zrátajte a premyslite.

A na záver ešte jedna poznámka – Gazoo znamená garáž, teda podľa tímu je to v preklade to najintímnejšie miesto, kde ľudia spoločne pracujú na zlepšení maličkých detailov. Po tomto je jasné, že vo WRC bude aj vďaka Toyote Gazoo Racing poriadne horúco...

Slovo vzniklo odvodením od japonského výrazu gazo znamenajúci fotku, či imidž. Slovo Gazoo ale v sebe zahŕňa priam historickú stránku Gazoo.com, ktorá ešte pred 20-timi rokmi, keď bol internet v plienkach, poskytovala užívateľom siete fotografie automobilov priamo od dílerov, čím v tom čase doslova uchvátila a ponúkala možnosť zákazníkom získať auto v najlepšom pomere ceny a protihodnoty, čo je podľa Toyoty základom aj ich obchodnej stratégie. Takže preto Gazoo.

Mimochodom, ak ste nezachytili nový stroj od stajne Citroen WRC, novú C3 WRC nájdete v galérii pod článkom. Citroen sa po niekoľkých horších rokoch opäť naplno vrhne do sveta rely a svoje aktivity vo WTCC úplne uspí. Keďže Citroen je vo WRC pojmom, môžeme očakávať veľmi zaujímavé výsledky, pritom automobil má najmenej výrazný dizajn. Kontrast medzi brutálnym Yarisom a elegantnou C3 je naozaj markantný. Uvidíme koho recept sa osvedčí viac. 

jh
ZDROJ: Toyota

Komentáre k článku


Stream naživo