2016-11-26 05:40:00
Deň vďakyvzdania v Los
Deň vďakyvzdania v Los Angeles

VIDEO: Keď zápcha, tak teda poriadna – aj keď dopravná...

Deň vďakyvzdania patrí k najobľúbenejším sviatkom v USA. Zabrať dostávajú všetky druhy dopravy.

Tradícia je totiž jasná: rodiny sa stretávajú pri večeri s pečeným moriakom. Podľa toho to potom tak aj aj vyzerá na letiskách a severoamerických diaľniciach. Najvyťaženejšia diaľnica v USA doslova praskala vo švíkoch. Dobre to bolo vidno hlavne zo vzduchu. Diaľnica I-405 je zápchami preslávená, ale toto už bol skuočný extrém. Autá po nej prechádzali takmer nárazník na nárazníku

Diaľnica 405, vedúca naprieč mestskou aglomeráciu Los Angeles, je údajne najvyťaženejšou diaľnicou v Spojených štátoch amerických. Už v roku 2008 na nej namerali rekordný prejazd 387 tisíc áut za jediný deň. Je kľúčová nielen pre lokálnu, ale tiež tranzitnú dopravu.

Hoci sa my sťažujeme, že zažívame zápchy hlavne na diaľnici D1 na príjazde do Bratislavy, je to nič v porovnaní s touto dopravnou tepnou.  Hoci má I-405 v každom smere viac pruhov, ako plánované rozšírenie D1 od Bratislavy po Trnavu, dopravné zápchy sú tam bežným koloritom a na dennom poriadku.

Aj dopravná zápcha však môže vyzerať veľmi pôsobivo, ako sa ukázalo pred pár dňami. Obrovské množstvo ľudí sa vydalo jedným alebo druhým smerom práve pri príležitosti jedného z najväčších sviatkov, aké sa oslavujú v USA. Zápcha v západnom Los Angeles narástla v oboch smeroch do obludných rozmerov. Pokračovala po celý deň, no najhoršie to bolo podvečer. Ako vidno so záberov spravodajského vrtuľníka americkej televíznej stanice ABC7, na diaľnici sa vytvoril doslova vinúci sa had svetiel – bielych predných a červených koncových.

Pekné to bolo, ale sedieť v jednom z tých áut, ktoré sa pomaly posúvali, to by asi nechcel nikto z nás. Občas strácame nervy pri piatkových podvečerných (dnes už takmer celodenných) zápchach smerom von z Bratislavy, ale to je iba malý potôčik v porovnaní s touto širokou, pomaly a pohybujúcou „riekou“ áut. Porovnateľné by to mohlo byť akurát s hemžením pred dušičkami, vianočnými, či veľkonočnými sviatkami, alebo začiatkom letných prázdnin.

Mimochodom, Deň vďakyvzdania bol pôvodne poďakovaním za bohatú úrodu a v Severnej Amerike sa začal sláviť v prvej polovici sedemnásteho storočia. Prezident Abraham Lincoln ho vyhlásil v roku 1863 za štátny sviatok, pripadajúcim na posledný štvrtok v novembri. Podľa úpravy, ktorú vykonal v roku 1941 prezident Franklin Delano Roosevelt, sa teraz oslavuje štvrtý štvrtok v novembri.

Jozef Vydra
ZDROJ: abc7.com

Komentáre k článku


Stream naživo