2016-11-08 17:30:00

VIDEO: Vodička zablokovala motocyklistu. Ten spor vyriešil ako pán!

Vodička Fordu Ka nevenovala dostatočnú pozornosť riadeniu a takmer spôsobila nehodu s motocyklistom za ňou.

Ako by ste zareagovali, ak by vám automobil jazdiaci pred vami zablokoval cestu neočakávaným odbočovacím manévrom a vy by ste sa len bleskovou reakciou a prudkým stlačením brzdy vyhli zrážke? Väčšina vodičov by automobil pred sebou upozornili na nebezpečné jazdenie prostredníctvom klaksónu, tí miernejší a predvídavejší by možno využili len „svetelný klaksón“ v podobe blikania diaľkovými svetlami. Tí agresívnejší by automobil jazdiaci pred nimi predbehli a neodpustiteľnú chybu by vodičovi, či vodičke vrátili. Či už na spôsob vybrzďovania, alebo by rovno vystúpili a pokúsili sa o fyzické násilie.

Takých videí je plný internet. Upozorňujú jednak na chyby vodičov v premávke, no tiež na prehnanú agresivitu „obetí“, ktoré svojou reakciou často urobia obeť z vodiča, ktorý ich neúmyselne zablokoval. Pritom stačí pri jazde udržiavať bezpečný odstup od vpredu jazdiaceho automobilu, kúsok trpezlivosti a vedomia, že i v autách okolo jazdia ľudia a tí robia chyby.

O to viac vynikne videozáznam z kamery motocyklistu jazdiaceho po uliciach mesta vo Veľkej Británii zo začiatku novembra. Motocyklista sa priblížil k na prvý pohľad neisto jazdiacemu automobilu Ford Ka. Najprv si držal bezpečný odstup, no keď zbadal, že vodička vo Forde naňho pozrela, obozretnosť odhodil a priblížil sa k autu pred sebou v snahe čo najskôr ho predbehnúť. V tom mu však vodička skrížila cesta a rýchlym odbočením doľava takmer spôsobila nehodu. Motorkár ale ani nezatrúbil, iba si z chuti zanadával (zachoval sa teda ako mierne vulgárny "pán"). Rozhodol sa, že vodičku upozorní na chybu a vybral sa za ňou. Slušne ju informoval o chybe, vodička sa ospravedlnila – počas jazdy sledovala navigáciu a nevšimla si ho. Motocyklista jej poprial pekný deň, otočil sa a vydal sa na cestu. Zachoval si chladnú hlavu, i keď mu nebolo všetko jedno a namiesto emotívnej reakcie upozornil vodičku na chybu bez akejkoľvek známky agresivity. Česť!

Pritom je zo záznamu z jeho helmy zrejmé, že ani on nekonal práve najlepšie. Mohol si udržať väčší odstup.

PS: Aj vy ste z britského jazdenia na „opačnej strane“ zmätení? Chvíľu človeku trvá, kým si uvedomí, že motocyklista šiel vo vyhradenom pruhu pre autobusy a motocykle a že vodička odbočením doľava urobila manéver identický odbočeniu doprava podľa našich pravidiel. V podstate tak odbočila vpravo cez buspruh (v preklade do kontinentálnej "európštiny").  

jh
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo