2016-11-06 13:00:00
Mercedes La Pickup
Mercedes La Pickup
Zdroj: Mercedes

Mercedes triedy X ako prvý pick-up značky? Jeden tu už bol

Nedávno predstavená trieda X nie je prvým pick-upom s hviezdou v znaku.

Je to možno prekvapujúce, ale čerstvá štúdia luxusného pick-upu s trojcípou hviezdou na kapote nie je prvá svojho druhu. Poznáme jeho predchodcu. Argentínsky trh zažil takúto premiéru už v sedemdesiatych rokoch 20. storočia. Mal v Južnej Amerike pekné meno: La Pickup a jeho základ bol v modeli W114.

V sedemdesiatych rokoch sa posielali modely W114 a W115 do Južnej Ameriky v doelcovh, respektíve predmontovaných podskupinách a po jednotlivých dielcoch. Niekomu v miestnom zastúpení Mercedesu vtedy napadlo vytvoriť z tohto elegantného sedanu pracovný nástroj. Prepracovali teda automobil od stĺpika B ďalej a pick-up bol na svete. Špeciálny model predávali iba u niekoľkých miestnych predajcov, hoci s plnou továrenskou podporou.

Auto sa predávalo od roku 1972 a to výlučne vo verzii 220D. Označenie Mercedes-Benz 220D Pickup sa tamojším ľuďom nezdalo dostatočne sexy, vymysleli teda oveľa krajšie označenie LaPickup. Že by o tom vedel niekto od Ferrari? Alebo inšpirácia prišla odinokiaľ:

Zdroj: Mercedes

Vzhľadom k priemernému veku parku vozidiel v Argentíne by sa dalo očakávať, že ešte aspoň jeden sa dočkal svojho dôchodku v plnom pracovnom nasadení. Mercedes sa však pochválil špeciálnym kúskom. Oranžový La Pickup z firemnej zbierky značky má drevenú podlahu. Chýbalo mu klasické zadné výklopné veko. Namiesto toho bola hrana znížená tak, aby sa auto dalo ľahko nakladať.

Od predného nárazníka po stĺpik B je všetko tak, ako to mali osobné W114 / W115, vrátane luxusného interiéru. Hoci sa auto ponúkalo ako pracovné vozidlo, ešte aj dnes pôsobí hodnotným dojmom. Čo je však zaujímavé, aj nová Trieda X sa bude vyrábať v Argentíne. Pre európsky trh je pripravená továreň v Španielsku. Na rozdiel od historického pokusu ide tentoraz o seriózny projekt. Trieda X tak bude prvým automobilkou vyrábaným pick-upom značky a to s využitím techniky Nissanu Navara. Uvidíme, ako sa v Stuttgarte popasujú s jeho pomerne výrazným pracovným zameraní...

Zdroj: Mercedes
Zdroj: Mercedes

Ako Mercedes uviedol, nechce vyrábať iba luxusnejšiu Navaru, s ktorou zdieľa platformu a spomínané továrne. Naopak, chce ponúknuť to najlepšie, čo sa dá vybrať z protichodných svetov terénnych a pracovných vlastností na jednej strane a luxusnej výbavy na strane druhej. Produkčná verzia Triedy X sa predstaví v priebehu nadchádzajúceho roka a do predaja sa dostane na jeho konci.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo