2016-09-07 04:20:00
Bentley Continental V8 S
Bentley Continental V8 S
Zdroj: autoblog.com

Povedz aké máš auto a my vieme, ako rýchlo jazdíš...

Belgická polícia zverejnila informácie, majitelia ktorých áut najčastejšie porušujú rýchlostné limity.

Najväčšími hriešnikmi sú vraj vodiči prémiových vozidiel. Je to ale pravda? Doterajšia štatistika vychádzala iba z údajov o zadržaných vodičoch políciou. Teraz sú k dispozícii ďalšie údaje z vozidiel, ktoré sú vybavené čiernymi skrinkami. A čo hovoria nové výsledky?

Britská poisťovňa Admiral ponúka zvýhodnené poistenie tým vodičom, ktorí jazdia bezpečne a dodržiavajú predpisy. Okrem iného je podmienkou montáž čiernej skrinky do vozidla, aby poisťovňa mohla kontrolovať, či vodič daného auta skutočne dodržiava predpisy. Ide pritom o tak vysoký počet dobrovoľne kontrolovaných vozidiel, že z týchto čísel je možné zistiť jednoznačné závery. Čiernu skrinku Admiral totiž namontovali celkovo do 300 000 automobilov.

Aká fakty to prinieslo? Kto vo Veľkej Británii najviac prehliada rýchlostné limity? Jednoznačne tí, ktorí sedia za volantmi superluxusného a športového Bentley Continental. Hneď za nimi nasledujú vodiči v Audi Q5, BMW 420D a BMW 135i. Na piatej priečke je potom Audi A5. Do prvej desiatky modelov a značiek hriešnikov sa „vklinili“ jedine majitelia severského Volva V50 a úplne prekvapujúco aj Mitsubishi L200.

Zdroj: Audi
Zdroj: Mitsubishi Motors Corporation


Keď to porovnáme s belgickými štatistikami, je to podobné: BMW, VW, Mercedes-Benz a Audi. Na severe Belgicka bolo v roku 2015 registrovaných 978 202 priestupkov (vrátane stacionárnych radarov). Z nich najviac pokút za prekročenie rýchlosti (108 485) pripadá na majiteľov vozidiel BMW. Na druhom mieste VW, následne mercedesov, automobily Audi a prvú päticu najväčších hriešnikov uzatvárajú vodičia za volantmi áut Opel. Naproti tomu napríklad hriešnikov v Renaulte je o polovicu menej ako v BMW. Až na 12. mieste sú šoféri v škodovkách. No a z dvadsiatky značiek bolo najmenej pokutovaných za rýchlu jazdu v Seatu či Dacii. Úplným prekvapením však je, že 13 x menej pokút ako vo vozidlách BMW zaplatili vodiči za volantmi Porsche. Ich majitelia jazdia zrejme s vedomím, že nemusia nikomu dokazovať, že majú rýchle auto.

Kto dodržiava predpisy

Pozrime sa, kto je na „druhej strane“, teda medzi tými, ktorí naopak vo veľkej miere dodržiavajú predpisy a povolenú rýchlosť? To napovedia opäť výsledky čiernych skriniek britskej poisťovne Admiral. Sú to majitelia vozidiel: SEAT Mii, FIAT Seicento, Hyundai Atos, Daewoo Kalos a Honda HR-V. Okrem posledne menovaného japonského modelu ide jednoznačne o lacné autá, s maloobjemovými motormi. Teda o majiteľov, pre ktorých je dôležitá cena a úspora pohonných látok. Obava z prípadného finančného postihu za nedodržanie povolenej rýchlosti predstavuje prioritu. Rýchlosť je naopak na opačnom konci rebríčka ich priorít.

Nevieme, ako by podobné zisťovanie dopadlo na našich cestách. Zrejme veľmi podobne. Iba rozšírenie prémiových vozidiel prekračujúcich rýchlosť je o niečo skromnejší. Preto by sa medzi častejších hriešnikov asi dostanú aj majitelia napríklad modelov Škoda Superb, či vzhľadom na počet áut aj Octavia. Prémiové nemecké značky budú však aj na našich cestách patriť najčastejšie medzi tie autá, ktorých vodiči prekračujú povolenú rýchlosť.

Jozef Vydra
ZDROJ: ÚAMK.cz

Komentáre k článku


Stream naživo