2016-09-06 15:30:00
Varsovia Concept
Varsovia Concept
Zdroj: varsoviaconcept.com

Varsovia - luxusný poľský hybrid dosiahne stovku za 5 sekúnd

Poľská spoločnosť Varsovia Motor Company, ktorá sídli kúsok od Varšavy, odhalila luxusný „nízkoemisný“ sedan.

Varsovia Concept je karbónový model. Mal by mať dojazd 850 km. Firma chce do dvoch rokov rozbehnúť malosériovú výrobu karbónovej limuzíny. Ak sa to podarí, nebude ich však vyrábať viac ako 50 za rok. Prototyp, ktorý si môžeme pozrieť len ako vyrenderovanú počítačovú vizualizáciu, vyzerá tak trocha ako moderný prototyp klasickej americkej limuzíny s trojpriestorovú karosériou. Inšpirácia akoby pochádzala od značiek Lincoln či Cadillac. Varsovia Motor Company by týmto modelom chcela konkurovať najluxusnejším autám na trhu.

Má vôbec zmysel venovať sa niečomu, čo sa v skutočnosti vôbec nemusí dostať do realizačnej fázy? Projekt je však zaujímavý a keby vyšiel podľa predstáv, bol by to zaujímavý počin. Čím teda chcú zaujať severní susedia? Ľahko konzervatívnym zovňajšokom so zaujímavými kosoštvorcovými prelismi v prednej časti karosérie, no predovšetkým netradičným interiérom. Ten pripomína niečo medzi business triedou, mobilnou kanceláriou a pojazdnou obývačkou.

Stačí aby ste sa pozreli na usporiadanie zadných sedadiel a vybavenie zahŕňajúce dva zo stropu výklopné 19-palcové transparentné displeje, klávesnicu a samozrejme nechýba možnosť satelitného pripojenia na internet. Masážne sedadlá zostavené z deviatich samostatných sekcií sú vyhrievané aj chladené, pričom majú zvládať automatickú adaptáciu na rozmery i hmotnosť cestujúcich. Zaujímavosťou projektu je, že z väčšej časti kompozitná karoséria môže byť na želanie majiteľa osadená pancierovaním s balistickou ochranou triedy B7 odolnou proti celoplastovým strelám. V základe by hmotnosť auta nemala nejako zásadne prekročiť dve tony.

Zdroj: varsoviaconcept.com
Zdroj: varsoviaconcept.com

Zdá sa to veľa, ale akumulátory, ktoré dokážu zaistiť dojazd v čisto elektrickom režime 350 km aj niečo vážia. Varsovia bude mať aj spaľovací motor v úlohe generátora elektrickej energie. Ide teda o hybrid v štýle Ampera, skôr elektromobil s predĺženým dojazdom, ktorý má nádrž schopnú predĺžiť akčný rádius na celkových 850 kilometrov. Zrýchlenie na stovku nezaberie ani 5 sekúnd, auto pôjde maximálnou rýchlosťou 200 km/h a malosériová produkcia 50 áut ročne sa má rozbehnúť niekedy ku koncu roka 2018. Nemožno zabudnúť ani na veľa luxusnej výbavy.

Zdroj: varsoviaconcept.com
Zdroj: varsoviaconcept.com

Značka sľubuje skorý debut reálneho riešenia na jednom z nadchádzajúcich autosalónov. Či to však bude už Paríž, to nie je isté. Zatiaľ je otázna sériová výroba firemnej prvotiny, čo priznáva aj samotná Varsovia, podľa ktorej bude potrebné množstvo nadmieru pozitívnych reakcií od potenciálnych kupcov. Okrem pohonného ústrojenstva chce Varsovia Concept zaujať dizajnom, ktorý dostalo na starosť štúdio Kadler a ktorý je inšpirovaný erbom mesta Varšavy. V ňom je zachytená morská panna, ktorú však na kapote štvordverového sedanu nevidno. Možno už prvých 50 zákazníkov bude mať opačný názor.

Zdroj: varsoviaconcept.com

Presuňme sa ešte do interiéru, ktorého zadný priestor vraj koncipovali ako luxusné kúpele... Sedadlo spolujazdca vpredu chýba kvôli maximalizáciu priestoru pre zadných pasažierov. Varsovia pritom sľubuje takmer nekonečnú individualizáciu, ktorá spočíva napríklad v spolupráci s dizajnérmi a navrhnutie úplne unikátnych kolies. Všetko znie pomerne sľubne. No či sa zámer stane aj skutočnosťou a príde aj k sériovej výrobe, to je najťažšia otázka tohto poľského projektu...

Jozef Vydra
ZDROJ: varsoviaconcept.com

Komentáre k článku


Stream naživo