2016-08-21 04:00:00
Lancia Delta Integrale Evo
Lancia Delta Integrale Evo 2
Zdroj: Petrolicious

VIDEO: Lancia Delta Integrale je v USA pravá exotika. Výnimočná je všade na svete

Lancia Delta Integrale patrí k legendám motoristického športu. Výnimočná je aj v podobe homologizovaného auta.

Lancia Delta je automobil, ktorý sa v podobe päťdverového automobilu prvýkrát objavil v roku 1979. Dizajn hatchbacku navrhol samotný Giorgetto Giugiaro a Delta okamžite zaznamenala úspech. Moderné „hranaté“ tvary predpovedali vzhľad mnohých automobilov v nasledujúcich rokoch a ovplyvnili vizáž viacerých tried automobilov. Auto vyhralo ocenenie Európske auto roka.

Lancia ale pri bežnom hatchbacku neostala a na základe Delty postavila pretekársky rely špeciál určený pre triedu B. Množstvo verzií a ediícii zaznamenávalo úspech za úspechom a to ako na úrovni predajov, tak aj na úrovni pretekania. Lancia Delta získala po krátkej dobe pohon všetkých štyroch kolies, ktorý v kombinácii so silnými prepĺňanými motormi znamenal vznik legendy minimálne v tej istej miere ako víťazstvá v rely.

Mladík menom Bryan Calvero vlastní Lanciu Deltu Integrale Evoluzione II z roku 1994. Američan mal vďaka otcovi od detstva veľkú slabosť pre európske autá, a tak sa nemožno čudovať, že si niektoré zaobstaral. Medzi nimi asi najviac vytŕča práve Delta Integrale v krásnej červenej farbe. Bryanov príbeh prináša Youtube kanál Petrolicious a ako vždy, aj teraz je to veľmi dobre spracované video. A ako vždy, aj za týmto videom sa skrýva zaujímavý príbeh. O to zaujímavejší, že mladík pochádzajúci z USA dokázal oceniť európsku športovú krásu aj keď sa väčšinou stretal s nepochopením.  

Automobil Integrale Evoluzione II má Podkapotou dvojlitrový šestnásť ventilový turbomotor s maximálnym výkonom 154 kW (215 k) a maximálnym krútiacim momentom 320 Nm. To sú parametre, za ktoré sa nemusia hanbiť ani dnešné vozidlá, pritom automobil už mal trojcestný katalyzátor a lambda sondu a nepatril teda k „špindírom“ minulosti.

Vďaka pohonu všetkých kolies a vďaka silnému motoru dokáže zrýchliť na 100 km/h za 6,3 sekundy a maximálna rýchlosť presahuje 200 km/h. Pritom auto poskytuje komfort, ktorý ho pasuje na ideálne každodenné auto – pravda, ak milujete klasiku a zákruty.

 

jh
ZDROJ: Petrolicious

Komentáre k článku


Stream naživo