2016-08-16 16:35:00
Lietajúci srnec/srnka alias Bambiho
Lietajúci srnec/srnka alias Bambiho posledný let

VIDEO: Srnka vbehla do dráhy VW Beetle. Náraz ju katapultoval do riadnej výšky

Strety so zverou sú mimoriadne častou príčinou poistnej udalosti. Málokedy vidieť, čo sa deje so zvieraťom po náraze.

Srnec lesný dosahuje v dospelosti hmotnosť iba 15 až maximálne 30 kilogramov, no náraz do tohto zvieraťa spôsobuje ročne státisícové škody na automobiloch. Menší zástupca vysokej nepatrí medzi zvieratá, ktoré môžu zapríčiniť smrť posádky vozidla, náraz však býva mimoriadne nepríjemný a škody sa rátajú v tisícoch eur aj na starších automobiloch.

Problém je, že takú srnku je len veľmi ťažké spozorovať, a to najmä v prípade, keď sú zvieratá najaktívnejšie – skoro ráno, či večer. Stačí, že zviera vyskočí na cestu tesne pred auto na mieste, kde je vysoká nepokosená tráva a vodič nemá prakticky žiaden čas na zabránenie nehody. Obzvlášť vo vysokých rýchlostiach.

To dokazuje aj video pochádzajúce z amerického štátu Montana. Video z palubnej kamery zachytáva náraz protiidúceho vozidla Volkswagen Beetle II. generácie do srnky, ktorá vozidlu vbehla do cesty. Vodič na vzniknutú situáciu nedokázal reagovať, náraz vo vysokej rýchlosti spôsobil nielen poškodenie prednej časti vozidla, no tiež katapultoval úbohé zviera vysoko do vzduchu. Vodič, ktorý bol svedkom udalosti tvrdil, že srnka vyletela až do výšky 15 metrov nad zemou. I keď je toto zdanlivo prehnaná cifra, je jasné, že zviera náraz vyhodil do poriadnej výšky.

Tak ako pri iných nehodách s menšími zvieratami, aj náraz do srnca/srnky znamená vo väčšine prípadov okamžitú alebo tiež zdĺhavú smrť zvieraťa podľa intenzity nárazu. Práve pre dobro zvieraťa, no tiež pre odstránenie pozostatkov a evidenciu zvery je vhodné po takomto incidente informovať políciu aj keď vodič nemá havarijné poistenie.

jh
ZDROJ: liveleak

Komentáre k článku


Stream naživo