2016-08-06 13:00:00

VIDEO: Navigácia ho poslala rovno do prestrelky. Skratka jej nevyšla!

Navigácia poslala posádku vozidla priamo do ulice, v ktorej došlo k prestrelke. Situáciu zachytila palubná kamera.

Americké mesto Boston síce nepatrí medzi najznámejšie mestá s časťami, do ktorých sa návštevníkom neodporúča chodiť, aj v tomto meste sú mestské časti, v ktorých môžete byť ohrození na živote.

Presne to sa stalo posádke automobilu s palubnou kamerou. Navigácia Waze ich poslala do ulice, v ktorej práve prebiehala prestrelka. Vodič okamžite zastal, začal cúvať a odbočil do prvej bočnej uličky. Následne kontaktoval políciu.

Video z palubnej kamery zachytáva mladých mužov, ktorí sa priamo zúčastnili streľby. Polícia na mieste našla stopy po štyroch výstreloch. Ani náhodní svedkovia, ani nikto iný pri streľbe neprišiel k zraneniu a už na druhý deň polícia vďaka záznamu videokamery chytila jedného z mladých mužov.

Samozrejme, nie je vina navigačného systému, že sa na danej ulici strieľaľo, navyše vodič iba chvíľu pred odbočením na danú ulicu s navigáciou pracoval. Žeby Wazeri po novom pridávali do informácii aj tie o aktuálnej prestrelke? Niečo také reálne nie je, No Go zóny by sa v mapovom pokrytí nachádzať mohli.

Udalosť sa odohrala 31. júla v podvečerných hodinách v meste Boston v USA. Prestrelky ako táto, či prestrelky s reálnymi obeťami sú v USA na dennom poriadku. Aj vďaka deravej legislatíve, vďaka ktorej je vo veľkej časti štátov USA veľmi ľahké prísť k strelnej zbrani ale aj vďaka nedostatočnej sociálnej, zdravotnej politike sa z mnohých štvrtí veľkomiest stali No Go zóny, do ktorých už nechodí ani polícia. Práve takéto zóny by mali byť v navigáciách označené. Pri dnešnom spôsobe cestovania je pre cudzincov a veci neznalých veľmi ľahké zatúlať sa do oblastí, v ktorých im hrozí nebezpečenstvo.

Toto sa netýka len USA, týka sa to mnohých štátov na svete. Ak napríklad navštívite Brazíliu počas olympíjskych hier, musíte si veľmi dobre zvážiť v akých miestach sa budete pohybovať. Inak by sa vám mohlo stať to, čo dvojici, ktorúnavigácia poslala „skratkou“ cez favely (segregované slumy). S favel sa vrátil iba jeden z nich.

Podobné No Go zóny by sa však mohli uplatniť aj v Európe, i keď by ich bolo dramaticky menej ako vo zvyšku sveta.

jh

Komentáre k článku


Stream naživo