2016-08-05 14:00:00
Mitsubishi Lancer Evolution 11
Mitsubishi Lancer Evolution 11
Zdroj: Gonzales

Mitsubishi Lancer Evo 11: Nastal čas na návrat legendy?

Hovorí vám niečo model Mitsubishi Lancer Evolution? Ak áno, zbystrite pozornosť. Toto by sa vám mohlo páčiť.

Mitsubishi Lancer Evolution patrí k modelom, ktoré čerstvým držiteľom vodičského oprávnenia možno veľa nehovoria, no pre tých starších z nás (nie zasa príliš starých) je to pojem, na ktorý sa nezabúda. Ešte dnes, v čase, keď Lancer Evo odišiel do večných lovíšť a za veľkou mlákou sa predali posledné kusy poslednej verzie z poslednej generácie, Mitsubishi vo svojich tlačových materiáloch odkazuje na tento legendárny model.

Naposledy sme zmienku o Lancer Evolution od Mitsubishi zaznamenali pri teste faceliftovaného modelu Outlander, ktorý vo vyšších výbavových stupňoch ponúka pohon všetkých kolies odvodený od toho, ktorý využíval práve Lancer Evolution. I keď to pôsobí skôr ako marketingový ťah, pri automobilke tak posadnutej vlastnou technikou je zmienka o technike viac ako len prázdne kecy.

Kým však Outlander i s pohonom všetkých kolies inšpirovaný legendárnym Evom je skôr obyčajné rodinné SUV než pretekár, Tri diamanty sú pre viac ako len jednu generáciu navždy spojené s pretekaním, rely a modelom Lancer Evolution.

To dokazujú aj rendery nezávislého dizajnéra menom Enoch Gabriel Gonzales, ktorý vytvoril možný vzhľad budúcej v poradí jedenástej generácie Evo. Jeho rendery okamžite zahrali na zaprášenú strunu a vyvolali veľké reakcie naprieč fanúšikmi japonskej značky a japonských športových modelov. Samozrejme, dizajn nie je niečo z čoho by padali sánky, no to ani nebolo cieľom. Gonzales spojil modernu s odkazom starších generácii a vytvoril viac ako len zaujímavé vozidlo.

Zdroj: Gonzales

V časoch, keď „obyčajné“ značky robia z „obyčajných“ hatchbackov čoraz výkonnejšie a športovejšie hot-hatche by návrat legendy mohol vyvolať to pravé nadšenie. Nakoniec, i staršie Evo by väčšinu športových mutácii súčasných hatchbackov mohlo učiť čo to znamená športová jazda...

Gonzales založil svoj dizajn na očakávanom vzhľade novej generácie modelu Lancer, ktorá by sa mala dostať na svetlo sveta v roku 2018.  I keď poučenie z nedávnej minulosti dáva takejto nádeji punc veľkej naivity, súčasné dianie okolo automobilky by mohlo veci zmeniť. Nakoniec, Mitsubishi už dnes patrí do aliancie Renault-Nissan a členstvo v dostatočne finančne a technologicky zabezpečenej spoločnosti by mohlo Mitsubishi nielen pomôcť oživiť svoj modelový rad, technológie, ale tiež dodať odvahu k boju v oblastiach, v ktorých sa dnes bojovať neodváži.

Lebo konkurencieschopný Lancer a jeho športovú verziu by si Tri diamanty určite zaslúžili.

jh
ZDROJ: carscoops, Gonzales

Komentáre k článku


Stream naživo