2016-07-13 13:50:00
Nissan ProPilot
Nissan ProPilot
Zdroj: Nissan

Nissan uvádza ProPilot – autonómnu jazdu po diaľnici. V modeli Qashqai už o rok!

Budúcnosť prichádza a už o rok si ju budú môcť užívať aj vlastníci modelu Qashqai v Európe.

Nissan dnes uviedol svoj nový autonómny systém s názvom ProPilot. Systém dokáže výrazne odľahčiť vodiča v prípade jazdy po diaľnici.

Systém ProPilot Nissan vyvíjal niekoľko rokov, dnes je pripravený na uvedenie na trh. Nissan však pri jeho uvádzaní varuje, aby budúci zákazníci nepodliehali predstave, že systém bude riadiť auto bez ich dozoru. I keď to dokáže, vyžaduje prítomnosť vodičových rúk na volante. Tým sa Nissan chráni pred problémami, ktorým čelí Tesla so svojim Autopilotom a zároveň môže ProPilot považovať za asistenčný systém. ProPilot funguje ako pokročilý adaptívny tempomat, či ako Steering Assist v automobiloch značky Mercedes. Vozidlo udržiava zvolenú rýchlosť, riadi automobil tak, že ho udržiava v určenom pruhu, prekonáva i zákruty, či stúpania a v prípade potreby automaticky zrýchľuje, spomaľuje a brzdí až do úplného zastavenia. V premávke sa de facto prilepí na automobil pred sebou, nasleduje ho (kým je vo zvolenom pruhu) a kopíruje jeho rýchlosť, až kým sa vodič nerozhodne predbiehať, či opustiť diaľnicu na výjazde. Systém vyžaduje od vodiča, aby mal ruky stále položené na volante. Ak ich dá dole, upozorní pípnutím. Ak vodič nereaguje, zapípa výraznejšie a následne sa ProPilot s varovaním vypne.

Zdroj: Nissan

Systém ProPilot sa prvýkrát objaví v rodinnom MPV Serena, ktoré práve prešlo faceliftom a na trhu v Japonsku sa objaví už v nasledujúcich mesiacoch. Do Európy privezie ProPilot facelift modelu Qashqai už budúci rok. Nasledovať budú ďalšie trhy v Ázii a v Amerike s bližšie nešpecifikovaným dátumom uvedenia.

ProPilot zníži záťaž na vodiča počas dlhých diaľničných presunov, Nissan upozorňuje, že ide stále skôr o poslednú možnosť ako o autopilot v pravom zmysle slova. Systém s rovnakými funkciami ako má ProPilot však v súčasnosti nenájdete v iných ako prémiových značkách. Práve Mercedes so Steering Assist a ďalšími asistentmi ponúka už dnes najbezpečnejšiu a najpohodlnejšiu asistovanú jazdu. Skutočnosť, že túto možnosť získajú aj zákazníci mainstreamových značiek je významná.

ProPilot je prvým krokom k autonómnej jazde, ktorú chce Nissan uviesť na trh v roku 2020. O dva roky príde vylepšená verzia systému ProPilot, ktorá umožní autonómnu jazdu na diaľnici s tým, že auto bude samo prechádzať z pruhu do pruhu podľa situácie na ceste tak, aby si udržalo vytýčený cieľ a rýchlosť. V roku 2020 následne príde systém s neoficiálnym názvom „intersection autonomy“ teda „križovatková autonómia.“ To znamená, že automobil bude schopný prechádzať autonómne cez križovatky v meste bez zásahu vodiča riadiac sa údajmi z navigácie, aktuálnymi značkami, svetelnými znameniami – semaformi a aktuálnou situáciou na ceste.

 

jh
ZDROJ: Nissan, automotive news

Komentáre k článku


Stream naživo