2016-07-12 15:10:51
Crimea Roadster
Crimea Roadster

Crimea je ruský roadster vytvorený študentmi. Cena začína na 9-tisíc eur!

Nechceli by ste lacný roadster s overenou technikou Podkapotou? Môže byť váš za cca 9-tisíc.

Niekoľkoročné úsilie študentov Moskovskej technickej univerzity sa pretavilo do zaujímavo pôsobiaceho modelu s názvom Crimea. Cieľom konštruktérov bolo vyrobiť zábavný roadster s nízkou cenou.

Nízku cenu konštruktéri docielili využitím platformy modelu Lada Granta a komponentov z ďalších vozidiel automobilky Lada. Ani Podkapotou nenájdete žiaden supermoderný a vzácny motor, ale rokmi overenú „jednašestku“ od Lady s maximálnym výkonom 106 koní. Inak ide o auto s trubkovým rámom, využívajúce viacero komponentov zo súčasných modelov značky Lada.

Karoséria i úpravy podvozku sú však dielom študentov. Vonkajšie časti karosérie by mohli byť urobené zo sklolaminátu – čo by pomohlo pri znížení ceny a hmotnosti auta. Prototyp sa však snaží naznačiť, že využil karbón – ten by ale automobil mohol výrazne predražiť (no možno majú v Rusku aj karbón lacnejší).  Vo vnútri auta konštruktéri celkom úspešne zakryli gény Lady využitím umelej kože Alcantara i na športový volant a podarilo sa im celkom slušne vyladiť zvuk vozidla. Profesor univerzity na videu Dmitrij Oniščenko tvrdí, že všetky použité diely pochádzajú z Ruska. Keďže je automobil založený na Lade Granta predpokladáme, že má predný náhon, no vylúčiť sa nedá ani prenos sily motora na zadnú nápravu (i keď aj to by cenu mohlo zvýšiť).

Už z názvu modelu je zrejmé, že ide o ruský stroj, ktorého konštruktéri a investori uznávajú ruskú zahraničnú politiku. Nazvať ruský roadster Crimea (Krym) je podľa západného slovníka „nekorektné.“ Daným Rusom je to ale jedno, auto nedávno predstavili práve na Kryme a keďže zobrazený model je pripravený na limitovanú výrobu v menšej sérii, Ruská MX-5-ťka môže skutočne zamieriť do rúk športovo založených patriotov v Rusku s obmedzeným rozpočtom. Vďaka snahe o zachovanie nízkej predajnej ceny môže byť Crimea dostupná v základnej špecifikácii za cenu 650 000 až 700 000 rubľov, čo predstavuje 9 150 až 9 850 eur. Či sa autíčko naozaj dostane do výroby a či sa tvorcom podarí udržať cenu tak nízko pri malosériovej výrobe, zostáva otázne.

Komentáre k článku


Stream naživo