2016-07-08 19:30:00
Bloodhound SSC
Bloodhound SSC
Zdroj: Bloodhound SSC

Bloodhound SSC zaútočí na svetový rekord. Stane sa najrýchlejším autom sveta?

Bloodhound SSC musí prekonať rýchlosť 1228 km/h, to znamená prekonať rýchlosť zvuku.

Projekt Bloodhound SSC začal už pred 8 rokmi. Cieľom tvorcov nového pozemného vozidla s „raketou na chrbte“ je prekonať rýchlosť 800 MPH – 1287 km/h. Tým by prekonali ako rýchlosť držiteľa aktuálneho rekordu pre najrýchlejší automobil Thrust SSC, tak aj rýchlosť zvuku.

Práve vozidlo s názvom Thrust SSC prekonalo v roku 1997 ako prvé zvukovú bariéru a stalo sa najrýchlejším pozemným vozidlom s dosiahnutou rýchlosťou 1228 km/h. Pokus tímu Bloodhound tak príde rovných 20 rokov po rekordnej jazde Thrustu SSC na jeseň roku 2017. Výber dátumu nie je náhodný. Za projektom SSC Bloodhound totiž stoja tí istí – konštruktér Richard Noble a pilot Andy Green.

Tímu Bloodhound sa nedávno podarilo zabezpečiť všetko potrebné pre daný pokus, ktorý sa odohrá na vyschnutom jazere Hakskeen Pan v Juhoafrickej republike. Potom čo tím zložil toto vozidlo dokopy, aby overil, že funguje, ho opäť rozložil. Ďalším krokom je znova ho zložiť a celý proces zaznamenať, pripraviť auto a nachystať ho na budúcoročnú letnú testovaciu jazdu, pri ktorej dosiahne rýchlosť „iba“ 354 km/h. Následne auto i s vybavením natlačia do Boeingu 747 a odletia do Afriky, kde sa bude konať rekordná jazda.

Tak ako to pri rekordoch býva, aj v tomto prípade musí automobil absolvovať dve jazdy – tam a späť. Tím bude mať rovných 40 minút na to, aby vozidlo pripravil na ďalšiu jazdu opačným smerom. Tím sa musí pripraviť aj na túto pekelnú zastávku v boxoch, pretože ak by pripraviť auto nestihli, môžu začať odznova.

SSC Bloodhound pritom nemieni skončiť pri rekorde 800 míľ za hodinu. Vozidlo je navrhnuté na prekonanie rýchlosti 1000 míľ za hodinu, čo predstavuje 1609 km/h.

Parametre tohto vozidla sú skutočne výnimočné, všetky pokope ich ponúkajú nasledujúce infografiky.

jh

Komentáre k článku


Stream naživo