2016-06-22 18:15:00
Nehoda vlaku pri Durbane
Nehoda vlaku pri Durbane

VIDEO: Kamionista zaparkoval náves na priecestí. Policajti totálne zlyhali!

Náves kamiónu sa zachytil o vedenie na železničnom priecestí. Privolaní policajti neurobili nič, aby zabránili nehode.

Z videa zachyteného palubnou kamerou v policajnom aute vyplýva, že policajti v podstate nespravili nič, aby zabránili nehode, či aspoň zmiernili jej následky. Výsledkom je vykoľajený vlak, veľké materiálne škody a 10 zranených osôb. Udalosť sa odohrala v Juhoafrickej republike v meste Pinetown neďaleko Durbanu.

Kamionista prechádzal cez železničné priecestie, náves sa zachytil o vedenie a vodič so súpravou už nevedel pohnúť. Náves nechal na priecestí a s ťahačom prešiel niekoľko metrov. Privolaní policajti mali očividne pocit, že čas hrá pre nich. Pokojne si vykračovali a diskutovali pri návese. Keď začali blikať výstražné znamenia signalizujúce prichádzajúci vlak, spočiatku si to ani nevšimli. Po chvíli a po tom, čo sa začali zatvárať závory si uvedomili, že sa asi „niečo deje“ a zrýchleným krokom sa vydali smerom spoza návesu, aby tak zistili, či naozaj prichádza vlak. Vlak prichádzal, strojvodca to oznámil trúbením. Na to policajti reagovali mávaním na vlak, no strojvodca už nedokázal zabrániť kolízii, náves zachytil a súprava sa vykoľajila.

Video na prvý pohľad pôsobí ako z filmu o nezvratnom osude. Nepochybujeme o tom, že rýchlejšie reakcie zúčastnených by mohli aspoň zmierniť následnú kolíziu. Policajti akoby si mysleli, že na danom priecestí sa vlak ani nemôže objaviť.

Je jasné, že so zaseknutým návesom by nič nespravili, no mohli sa aspoň pokúsiť varovať prichádzajúci vlak skôr ako v poslednej chvíli. Aj ich mávanie na strojvodcu vyznieva absurdne. Žeby si strojvodca nevšimol náves aj bez ich kývania a skákania?

V takýchto situáciách rozhodujú sekundy, vlak v danom okamihu nešiel tak rýchlo, aby sa nedalo zmierniť následky zrážky, či jej nebodaj úplne zabrániť (dispečing?). Pochopiteľne má najväčší podiel na nehode šofér kamiónu, ktorý neodhadol výšku súpravy, možno ho o špecifikách priecestia dostatočne neinformovalo značenie.

jh
ZDROJ: liveleak

Komentáre k článku


Stream naživo