2016-06-03 04:25:00
dieta v aute
dieta v aute
Zdroj: meredith.com

Dieťa, či pes zamknuté v horúcom aute? Rozbiť okno, či nechať umrieť?

Vtipný text na okne auta, v ktorom bol zamknutý pes vyvolal diskusiu, ktorá sa obvykle začne až po tragickej udalosti.

Virálny tweet s fotografiou, ktorý sa dostal na web koncom mája a ktorý vidíte nižšie, rozprúdil debatu o nebezpečenstve ponechania dieťaťa, či psa v zamknutom vozidle počas letných mesiacov. Rozbiť sklo, či nechať tak?

Každoročne sa v priebehu letných mesiacov objavia prípady tragických úmrtí detí zabudnutých v rozpálených autách. Každý rok v aute uhynie pes, ktorého majiteľ nezabezpečil dostatočné vetranie interiéru. Každý rok sa v následnosti na to rozprúdi debata o tom, čo sa s takouto vecou dá robiť, akí sú rodičia/majitelia nezodpovední a ako by ich za to mali zatvárať. Po prvých dňoch napätie v spoločnosti opadne, nič sa nevyrieši a kým sa o rok neskôr neobjaví ďalší prípad úmrtia dieťaťa alebo psa zabudnutého v aute, život ide ďalej.

Predstava, že zodpovedná osoba ponechá v aute dieťa, odíde a dieťa sa v aute udusí je hrozná, človek má chuť okamžite rozbíjať sklá a vyslobodzovať uväznené deti. Pre väčšinu rodičov sú takéto prípady odstrašujúce a nikdy, za žiadnych okolností svoje dieťa nenechajú samé v aute, minimálne dúfajú, že naň nikdy nezabudnú. Lenže stále sa nájdu rodičia, ktorí nieže zabudnú, oni tam deti dobrovoľne nechajú, lebo si potrebujú niečo vybaviť, niekam si odskočiť. Že sa vo väčšine prípadov dieťaťu nič nestane neznamená, že to nevzbudí pohoršenie okoloidúcich je zrejmé.

Obdobný prípad sa udial v Bratislave pred niekoľkými týždňami, keď rodičia ponechali dieťa v aute v tieni stromov a okoloidúci sa ešte pár dní potom rozčuľovali na internete ako to mohli rodičia urobiť. Nuž, odpovedať na otázku ako to mohli urobiť nevieme, jednoducho to urobili. To že sa to niekomu zdá nezodpovedné neznamená, že iný takéto konanie pri splnení „základných náležitostí“ nemôže prijať (otvorené okienko, tieň, či zapnutá klimatizácia). Ak slová dieťa a rodič v predchádzajúcom odseku vymeníte za pes a majiteľ, odsek bude rovnako platný. 

Debata o tom, či rozbiť, alebo nechať tak sa začala potom, čo náhodný okoloidúci odfotografoval psa zamknutého v aute a oznam zavesený za sklom automobilu hlásiaci: „Prosím nerozbíjajte okno. Klimatizácia je zapnutá, pes má vodu a počúva svoju obľúbenú hudbu.“

Zdroj: Twitter

Vtipný text otvoril pandorinu skrinku s rôznymi názormi a posunul diskutérov od psov až k deťom. Súvislosť je jasná: tak ako deti uväznené vo svojich autosedačkách a zamknuté v automobiloch nedokážu s daným stavom nič urobiť, rovnako si otvoriť auto, či okno nedokážu ani psi a ďalší domáci miláčikovia.

Deti aj psi spája jedno – cit, pozitívne emócie, ochranársky pud dospelých ľudí, a to ako pri ľuďoch, ku ktorým patria, tak pri náhodných okoloidúcich a miliónoch ďalších na internete, či za televíznymi prijímačmi. Takmer každý by vo chvíli rozbil okno vozidla a po informácii o ďalšom úmrtí v aute z dôvodu prehriatia a kolapsu organizmu sú všetci presvedčení, že keď na to príde a budú svedkami takejto situácie, bez milosti rozbijú okno a vyslobodia nešťastné stvorenie z uzamknutého vozidla – lebo v takýchto chvíľach rozhoduje práve rýchlosť konania.  

Ponechať zverenú živú bytosť samú v automobile sa jednoducho považuje za nesprávne, nebezpečné a nezodpovedné. Mnohí so silou v hlase vyzývajú náhodných okoloidúcich k pozornosti a ku konaniu. Lebo je lepšie rozbiť okno a čeliť následkom, než nechať trápiť sa/zomrieť živú bytosť.

Čo ak sa ale daný tvor v automobile cíti dobre, nie je mu teplo, odpočíva, či dokonca počúva vlastnú hudbu a má čo piť? Je aj vtedy nutné rozbíjať okno (poškodzovať cudziu vec) a zachraňovať? Je ponechanie živej bytosti v zamknutom aute aj vtedy zavrhnutia hodné a nezodpovedné, alebo je to už v poriadku?

My musíme iba pripomenúť, že v letných mesiacoch nie je nutné, aby vonkajšia teplota presahovala 30° Celzia a vo vnútri vozidla sa teplota rýchlo zvyšuje. Pritom na automobil nemusí ani priamo pražiť slnko, aby sa vo vnútri automobilu teplota z vonkajších napr. 22° Celzia nedostala aj o desať či viac stupňov vyššie. O to rýchlejší je nárast teploty vo vozidle pri priamom slnečnom žiarení. Teplota v automobile môže v priebehu niekoľkých minút dosiahnuť až 70° Celzia. To môže spôsobiť smrť aj omnoho silnejšieho organizmu než aký má dieťa. Naše odporúčanie teda znie: nikdy nenechávajte svoje deti v automobiloch bez dozoru, a to bez ohľadu na to, aké je ročné obdobie, či spia, či bdejú, bez ohľadu na čas, ktorý v aute samé strávia. Existujú desiatky problémov, ktoré si tak môžete uhnať, od nepohody a stresu dieťaťa, či neúmyselného uzamknutia sa vo vnútri auta, cez škodovú udalosť a rozbité okno, až po smrť. Ani psi by v autách nemali zostávať dlhšie bez dozoru v uzamknutých (nedostatočne vetraných) autách, najmä v letných mesiacoch. Pokojne sa môže stať, že vám nejaký dobrák rozbije okno, aby psa zachránil. A rozbité okno pre ponechanie psa v aute už môže byť problém (ak nič iné), no nie?

Zaujímavé by mohli byť informácie z americkej Kalifornie, kde sa v súčasnosti aktivisti snažia presadiť zmenu zákona, ktorá by umožnila náhodným okoloidúcim beztrestne rozbiť okno na vozidle s tým, že najprv zavolajú políciu a ak aj potom bude rozbitie okna stále jediným možným riešením, môže sa rozbíjať (záchrana života). Pohybujeme sa medzi dvoma extrémami - ignoráciou, alebo prudkou reakciou. Aj tu sa žiada zlatá stredná cesta, alebo máte iný názor? Dajte nám vedieť v diskusii. 

 

jh
ZDROJ: twitter, Motortrend, Sacramento Bee

Komentáre k článku


Stream naživo