2016-05-30 11:40:00
BMW Hommage concepts
BMW Hommage concepts
Zdroj: BMW, Autoblog

BMW R5 Hommage je poklona prelomovej motorke z 30-tych rokov

BMW R5 je motorka, ktorú pred 80 rokmi BMW predstavilo verejnosti. Tento stroj ovplyvnil svet motoriek na ďalšie dekády.

Pred 80 rokmi predstavilo BMW medzinárodnej verejnosti model BMW R 5 – vzrušujúcu technologickú novinku, ktorá ovplyvnila vývoj motocyklov až do 50. rokov minulého storočia. Inšpirovaný továrenským pretekárskym motocyklom s motorom o objeme 500 cm3 z roku 1935 išlo o jeden z prelomových športových motocyklov druhej polovice 30. rokov minulého storočia s novým ľahkým rámom. Pri príležitosti 80. výročia predstavenia modelu BMW R 5 si BMW Motorrad pripomenulo túto ikonu na podujatí Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2016 špeciálnym modelom: BMW R 5 Hommage.

BMW R 5 Hommage tak prenáša ducha pôvodnej R5-ťky do súčasnosti prostredníctvom opatrnej rekonštrukcie a dizajnu sveta motocyklov typu Custom.

Pri svojom debute nebol model R 5 len majstrovským dielom konštruktérstva, ale vďaka čistote línií a elegancii proporcií výrazne vyčnieval spomedzi ostatných motocyklov. Z môjho pohľadu zostáva model R 5 dodnes jedným z najestetickejších motocyklov v histórii značky BMW,” hovorí Edgar Heinrich, šéfdizajnér spoločnosti BMW Motorrad. „Podľa mňa jeho fascinujúca a jedinečná krása spočíva v jeho absolútnej jednoduchosti,” dodáva Ola Stenegard, z oddelenia dizajnu a divízie Heritage BMW Motorrad. „V dnešnom svete je veľmi jednoduché vytvoriť niečo komplikované, ale súčasne je veľmi komplikované vytvoriť niečo jednoduché. Model BMW R 5 zachytáva absolútnu podstatu pojmu motocykel. Našim cieľom bolo preniesť jeho čistotu a elegantný, estetický vzhľad do modernej éry vytvorením citlivej kombinácie histórie a modernej techniky okorenenej vysokým výkonom.“ tvrdí Ola.

Zdroj: BMW, Autoblog

História sa spája so štýlom Custom

Model BMW R 5 Hommage ukazuje, aká dokonalá harmónia vládne medzi svetom historických motocyklov a scénou individuálnych úprav typu Custom. Jadro tvorí originálny dvojvalcový motor s objemom valcov 500 cm3, ktorý poskytol motocyklový nadšenec Sebastian Gutsch. Tento motor typu boxer bol poškodený počas pretekov a poskytol základ pre vytvorenie modelu BMW R 5 Hommage.

Tak ako je pre štýl Custom zvykom, model Hommage bol od základov postavený ručne. Ronny a Benny Norenovci boli poverení výrobou jednotlivých dielov podľa špecifikácií dizajnérskeho tímu BMW Motorrad: títo dvaja bratia stavajú individuálne upravené motocykle už viac ako 30 rokov.

Zdroj: BMW

Historické jadro ...

Dvojvalcový 4-taktný motor typu boxer použitý v modeli R 5 bol svojho času vyvinutý úplne nanovo a poskytoval výkon 24 konských síl pri otáčkach 5500 za minútu. O pohyb ventilov sa starali dva vačkové hriadele poháňané rozvodovou reťazou. Vďaka novému dizajnu zváraného trubkového rámu dosahoval ľahký model R 5 maximálnu rýchlosť 135 km/h, čo bola takmer rovnaká rýchlosť akú dosahoval model R 17 s motorom o objeme 750 cm3 a výkone 33 konských síl – a práve to bola jedna z príčin, prečo sa tak často používal na preteky, rovnako ako motor zvolený pre model BMW R 5 Hommage, ktorý bol taktiež poškodený počas pretekov. Pre model Hommage bolo viacero komponentov, ako napríklad kryt ventilov a čelný kryt motora typu boxer, vyrobených z hliníka na základe výkresov: tieto komponenty dodali historickému jadru nádych modernej doby.

Zdroj: BMW, Autoblog

... v individuálnom šate

Dvaja nestori na scéne individuálnych prestavieb motocyklov typu Custom, Ronny a Benny Norenovci, sa stali perfektnými partnermi projektu BMW R 5 Hommage pri navrhovaní vonkajšieho vzhľadu historického jadra a pri výrobe chýbajúcich dielov motora a prevodovky. Zvyšné časti sa postupne vyrábali v dielni bratov Norenovcov na základe výkresov dizajnérskeho tímu BMW Motorrad. Všetky diely, ako napríklad rám, palivová nádrž a zadný blatník, sú jedinečné, komplikované, ručne vyrobené komponenty, ktoré z tohto motocykla robia originálny Custom. A najdôležitejšie zo všetkého: nové navrhnuté diely dokonale vyjadrujú originálny puristický charakter modelu R 5.

Zdroj: BMW, Autoblog

 

jh
ZDROJ: BMW

Komentáre k článku


Stream naživo