2016-05-24 04:30:00
Hyundai Solaris a aquaplaning
Hyundai Solaris a aquaplaning

VIDEO Ponáhľať sa na diaľnici za hustého dažďa vás môže vyjsť draho

Presvedčil sa o tom vodič strieborného sedanu, ktorému zjavne ešte nikto nevysvetlil význam slova aquaplaning.

Ako môžete zistiť na oznamoch na českých cestách – aquaplaning nie je plánovanie na vode..., ale prerušenie kontaktu medzi pneumatikou a cestou vďaka vrstve vody. K aquaplaningu dochádza v okamihu keď pneumatika viac nedokáže odvádzať nadbytočnú vlhkosť a koleso sa ocitne na vode. Nebezpečenstvo aquaplaningu tkvie v okamžitom zhoršení/zmene jazdných vlastností automobilu.

Predchádzať aquaplanningu možno jednak znížením rýchlosti pri hustom daždi, obúvaním pneumatík s dostatočnou hĺbkou dezénu a samozrejme dobré poznanie svojho vozidla a svojich schopností. Aquaplaning môžete dostať aj na drahom aute s obutými najlepšími pneumatikami, ak to s rýchlosťou na mokre preženiete (prípadne prejdete cez miesto, kde stojí voda vyššou rýchlosťou).

Kým vy sa môžete naučiť predchádzať aquaplaningu na základe rád odborníkov a skúseností iných, vodič strieborného automobilu Hyundai Solaris sa musí poučiť z vlastných chýb.  

Vodič modelu Solaris (lacnejšia alternatíva k Elantre) v Rusku sa ponáhľal viac než znieslo jeho auto a pneumatiky a doplatil na to. Pri predbiehaní kamiónu začal strácať kontrolu nad vozidlom a brzdiť. Pod kolesá sa mu dostalo viac vody, než jeho pneumatiky a auto dokázali ustáť. Okamžite stratil kontrolu nad vozidlom a nebyť rýchlej reakcie vodiča kamiónu okrem šmyku a nárazu do zvodidiel mohol skončiť aj pod kolesami ťahača...

Práve brzdením mohol situáciu zhoršiť, no zlé bolo i to, že nedodržal bezpečný odstup od auta pred sebou, takže namiesto uvoľnenia plynu a až následného brzdenia musel konať nevhodne. V prvom rade však neprispôsobil rýchlosť stavu vozovky a precenil jazdné vlastnosti svojho vozidla. 

Mimochodom, zdá sa, že lacný sedan Solaris má skutočne veľké problémy s jazdnými vlastnosťami. Nie je to prvýkrát čo toto vozidlo skončilo v šmyku a zachytila to palubná kamera. Je tiež možné, že chyba je aj na strane vodičov, ktorí svoje autá značne preceňujú. 

jh
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo