2016-04-16 14:10:00
Emisie automobilov
Emisie automobilov
Zdroj: cbw.ge

Koniec spaľovacích motorov? Holandsko ich chce úplne zakázať!

Holandsko: Dosť bolo nafty, benzínu a hybridov. Od roku 2025 iba elektrina a vodík!

V Holandsku už niekoľko dní vyvoláva veľkú diskusiu návrh zákona, ktorý si dáva za cieľ úplne zakázať predaj nových automobilov na spaľovací pohon – teda prakticky všetky v súčasnosti predávané vozidlá s výnimkou elektromobilov ako Tesla, Nissan Leaf, VW eGolf, či vodíkových áut ako Toyota Mirage.

Holandská stredo-ľavá strana práce PvdA navrhla plošný zákaz predaja automobilov so spaľovacími motormi. Návrh prešiel dolnou komorou holandského parlamentu Tweede Kamer. Návrh však vyvoláva protichodné reakcie i priamo v parlamente a v koaličných stranách, dokonca v strane samotnej.

Úplný zákaz predaja automobilov so spaľovacím motorom – teda automobilov s benzínovým i naftovým motorom, no taktiež všetkých typov hybridných vozidiel je mimoriadne ambiciózny, možno až nerealistický. Podľa oponentov totiž do deviatich rokov – 2025 bude podiel predaných elektromobilov na domácom trhu iba niekde okolo 15 %. PvdA chce okrem plošného zákazu spaľovacích motorov presadiť aj investície do autonómnych technológií s cieľom pomôcť pri riešení nehodovosti na vyťažených cestách.

I keď sa môže tento návrh zdať ako prehnaný, je z neho badať skôr snahu naštartovať zmenu k ekologickejším formám dopravy. Ak by sme návrh predaja výhradne bezemisných automobilov rozobrali na drobné, zistili by sme, že jediné auto, ktoré v súčasnosti a aj v blízkej budúcnosti bude tejto formulácii vyhovovať je toto:

Zdroj: dailymail.co.uk

A aj to len v prípade, že ste večer pred jazdou netankovali priveľa fazuľovej polievky. Nejde totiž len o lokálne emisie, ale aj o emisie na mieste ťažby a výroby surovín a komponentov. Na to ale holandský návrh badateľne nemyslí a hovorí iba o lokálnych emisiách. Že sa suroviny do vodíkových a elektro áut ťažia niekde v "tramtárii" a ťažba ničí tamojšie životné prostredie nie je problém. Nakoniec, to isté sa deje aj pri ťažbe ropných produktov - vid. Kanada... Zdá sa tak, že investovať do výroby šliapacích vozidiel stále nie je dobrá voľba. 
 

jh

Komentáre k článku


Stream naživo