2016-03-28 11:30:00
Rider Airbag Vest Helite
Rider Airbag Vest Helite
Zdroj: Helite

VIDEO: Odolnosť airbagu pre motorkárov testoval údermi baseballovou palicou

Jazdecký airbag sa môže čoskoro stať obľúbenou výbavou pre motorkárov. Dôvod je jednoznačný.

Medzi motorkármi sa už šíri pomerne nový vynález – jazdecký airbag, ktorý poznáme už zopár rokov. Jeho cieľom je tak ako v prípade airbagov v osobných automobiloch chrániť osoby pred nárazom do tvrdej prekážky. Zatiaľ čo airbagy v automobiloch chránia posádku najmä pred samotnou kabínou auta, jazdecký airbag chráni pred pádom na zem, vlastnou motorkou, či inými predmetmi.

Takýto airbag pritom navonok vyzerá ako vesta a je možné ho navliecť ako na motorkársku kombinézu, ale i na tričko v prípade rozhodnutia jazdiť naľahko. Vesta môže byť samostatná, alebo integrovaná do vrchného dielu kombinézy. V prípade potreby sa nafúkne do tvaru pripomínajúceho záchrannú vestu pre plavcov. Nafúknutie jej však trvá iba 100 milisekúnd a jej účinok je úplne iný. Jej tvar chráni ako chrbát, hrudník, tak i krk pred zraneniami typu whiplash – účinnosť je vyššia pri využití helmy.

Airbag, ktorý chráni trup a krk motorkára v prípade pádu z motorky, či kolízie s iným vozidlom môže zachraňovať život. Jeho najväčšou výhodou však je, že ho možno použiť znova. Stačí vymeniť tlakovú nádobku s CO2 za pár eur. Na to, aby sa airbag aktivoval v prípade potreby je nutné ho prostredníctvom pružného lanka pripevniť k motorke. Ak príde k prerušeniu kontaktu, airbag vystrelí. Nestane sa však, že sa zariadenie aktivuje, ak sa jazdec zabudne odopnúť, ako dokumentuje video nižšie, na jeho aktiváciu je potrebná veľká sila.

Zo samotnej charakteristiky tohto ochranného odevu vyplýva, že nechráni motorkára pred okamžitými účinkami nehody, ale skôr pred dopadom na zem, či na iný predmet v okolí. Už to však možno považovať za obrovské plus. Keďže sú takéto vesty vyrobené zo silného umelého vlákna (v tomto prípade 600D Cordura) dokážu poskytnúť adekvátnu ochranu. To sa rozhodli vyskúšať francúzski kaskadéri v priloženom videu prostredníctvom železnej pálky na baseball. Dostať takto pálkou po chrbte by bez daného zariadenia bolo skutočne bolestivé... Cena takéhoto zariadenia sa pohybuje od cca 400 eur vyššie.

 

 
MotorBike Airbag test with baseball bat !!

Test de résistance City Bike Laval du gilet airbag de motard, avec des coups de batte de baseball

Posted by France Stunt Organisation on 21. marec 2016

 

 

 

jh
ZDROJ: Helite, France Stunt

Komentáre k článku


Stream naživo