2016-02-27 04:10:00
Človek vyhral nad robotmi
Ilustračné foto
Zdroj: Mercedes

Človek vyhral nad robotmi 1:0, stroje ľuďom nestačia

Mercedes zamestná viac ľudí na linkách namiesto robotov. Chce vyššiu kvalitu.

Vždy sa tvrdilo, že stroje sú presnejšie ako ľudia, navyše nemaródujú, nechcú zvýšenie platov, neštrajkujú, neodskočia si na toaletu. Ukázalo sa však, že napriek pokroku techniky nie sú lepšie ako ľudský um, presné oko a pevná ruka.

Robot je inak skvelý vynález. Už sme spomínali ich výhody – a je ich podstatne viac. Pravdou je, že automatizácia má pri sériovej výrobe áut nezastupiteľné miesto, lenže všetko má svoje hranice. Tie teraz objavil Mercedes. Nemecká automobilka sa rozhodla na niektorých úsekoch práve nahradiť robotov ľudskou pracovnou silou.

Dôvod je pomerne prostý. Nová generácia áut ponúka tak obrovské množstvo individuálnych doplnkov, že s tým roboti nestačia držať krok. Roboti sa ťažko adaptujú na zmenené podmienky nie sú pri tom dosť dobrí, lebo pri akejkoľvek zmene treba robota preprogramovať. Takže človek je v tomto smere lepší, flexibilnejší, aj precíznejší. Pretože rôzne kombináciám individuálnych doplnkov montovaných v procese výroby nevyhovujú montážnym robotom. Spoľahlivejšie je také doplnky montovať ručne. Preto namiesto robotov musí nastúpiť ľudská sila. Pozoruhodné.

Zdroj: Mercedes
Zdroj: Mercedes


Roboti pracujú najefektívnejšie vtedy, keď sa nemusia „učiť“ nové úlohy. Robot pracuje najspoľahlivejšie, keď ho necháte robiť jednu a tú istú vec neustále stále dookola. Lenže dnes na výrobnej linke sotva nájdete dve rovnaké autá za sebou. Všetko je to individuálne na zákazku. Okrem toho sa napríklad v Mercedese nezaobíde bez ľudskej práce montáž interiéru. Individuálnych doplnkov a kombinácií je totiž toľko, že by si s tým roboti jednoducho nevedeli rady. Mercedes preto naďalej verí, že ľudská ruka je pre takúto prácu lepšia. Človek sa nemusí „preprogramovať“, je flexibilnejší, vie sa prispôsobiť meniacim podmienkam a dokáže sám vyriešiť drobné problémy.

Automobilka Mercedes-Benz však hľadá aj iné metódy a riešenia. Napríklad chce „poľudštiť“ montážne roboty. Cieľom značky je vytvoriť stroj, ktorý nebude musieť pracovať za ochrannou klietkou, ale bude fungovať v súčinnosti s človekom priamo na výrobnej linke.

Zdroj: Mercedes

Jozef Vydra
ZDROJ: blomberg.com

Komentáre k článku


Stream naživo