2016-02-25 11:15:00
Ford Bronco fan concept
Ford Bronco fan concept 2016
Zdroj: Bronco6G

Legendárny Ford Bronco sa vracia? Takto by mohol vyzerať

Poznáte americkú legendu Ford Bronco? Tento výnimočný model sa údajne chystá opäť do výroby.

Ford Bronco bol model, ktorý schádzal z výrobnej linky rovných 30 rokov od roku 1966 do roku 1996. Celkovo existovalo päť generácií, tie najúctievanejšie sú pochopiteľné prvé. Pôvodne bol Bronco postavený ako malý off road s pohonom zadných alebo všetkých štyroch kolies a špecifickou dvojdverovou karosériou. I neskoršie modely si zachovávali dvojdverové riešenie, avšak boli čoraz väčšie. Od začiatku sa o pohon staral buď radový šesťvalec, alebo typicky americké V8-čky rozdielnych objemov a výkonov.

Automobil navrhol ten istý produktový manažér, ktorý stál za Fordom Mustang Donald N. Frey. Mnohí tvrdia, že Bronco bol ešte výnimočnejší ako Mustang aj vďaka unikátnosti zjavu a konštrukcie (Mustang predsa len vychádzal z Falcona). Postavený na pevnom ráme, s veľkou úložnou plochou a jednoduchými riešeniami sa stal populárnym pre farmárov, poľovníkov, ale aj záujemcov o offroad automobil. Konkuroval modelom ako Jeep CJ a International Harvester Scout, obe mimoriadne svojské vozidlá so špecifickou cieľovou skupinou.

Zdroj: wikimedia
Zdroj: wikimedia

Po tridsiatich rokoch Ford výrobu Bronca ukončil bez nástupcu a čiastočne ho nahradil viac mainstreamovým modelom Expedition (prípadne menším Explorerom), i keď ten s Broncom nemal veľa spoločného.

Ford sa nedávno vďaka veľkému záujmu zákazníkov odhodlal rozšíriť svoju „off road“ ponuku z jedného modelu F-150 vo všetkých špecifikáciách aj smerom dolu. Aj do USA by mal prísť menší pick-up Ford Ranger (v podstate pôjde o návrat), ktorý by sa mal dostať na trh v roku 2018 a vyrábať by sa mal v Michiganskom závode úžitkových vozidiel a v roku 2020 by sa mal na trh dostať aj nový Bronco.

Zdroj: Bronco6G

To samozrejme nenechalo chladných majstrov photoshopu a kombináciou prvkov prvej generácie Bronca s prvkami aktuálnych modelov F-150 i Ranger dosiahli skutočne výnimočný retro vzhľad, ktorý by mohol opätovne získať srdcia fanúšikov offroadov v neprospech modelov ako Jeep Wrangler a podobne.

Že sa Bronco stále teší veľkej obľube dokazuje i fakt, že firma Icon sa venuje prestavbe starších vozidiel na moderný ekvivalent.

 

jh
ZDROJ: autoblog

Komentáre k článku


Stream naživo