2016-02-23 10:10:00
Čelný náraz do dodávky
Čelný náraz do dodávky

VIDEO Vodič dodávky spanikáril a vpálil do malého auta. Rozrezal ho ako plechovku

Čelná zrážka malého auta s bielou dodávkou je crash test, kde namiesto figurín sedia skutoční ľudia.

Video z ruských ciest nám pripomína crash test, ktorý pred istým časom vykonal britský automobilový magazín Fifth Gear. Služobných dodávok je na cestách kvantum, mnohé z nich sú v otrasnom stave. V zásade platí, že pri zrážke s veľkou bielou dodávkou skončí zle ako posádka osobného auta, tak i dodávky. Dôvod je jednoduchý. Až do nedávnej minulosti skriňové dodávky nepodliehali crash testom, ktoré by hodnotili ich bezpečnosť a najmä ohľaduplnosť voči osobným automobilom.

Väčšina zo súčasných dodávok je tak postavených najmä na to, aby mali vysokú nosnosť, čo najviac miesta pre náklad a dlhú životnosť. Bezpečnosť posádky a ostatných účastníkov cestnej premávky bola iba donedávna len okrajovou záležitosťou. Dôsledky sú naozaj desivé. Pri zrážke so skriňovou dodávkou tak nezohráva úlohu iba vyššia hmotnosť dodávky, ale tiež absencia väčších deformačných zón, ktoré by dokázali pohltiť silu uvoľnenú pri náraze.

A tak to v konečnom dôsledku zostáva iba na deformačných zónach „obete“, teda osobného automobilu. Tie síce dokážu posádku ochrániť pri čelnej zrážke s osobným automobilom, avšak ochrana je horšia v prípade nárazu do niečoho väčšieho, nedeformovateľného. Obzvlášť v prípade ak je automobil zastaranej konštrukcie a nemá v súčasnosti potrebnú bezpečnostnú výbavu.

Tak sa stane, že zrážka staršej skriňovej dodávky do stále vyrábanej Lady Kaliny dopadne tak ako uvidíte na videu. Zrážka je typickým príkladom veľmi častých nehôd, na ktoré nie je pripravená väčšina v súčasnosti využívaných osobných áut. Ide o zrážku s malým prekrytím – menším než 40 %. Všetka sila nárazu sa sústredí do malého kúska konštrukcie vozidla. Výsledkom je doslova rozpáranie osobného vozidla.

Nevedno kedy bolo video nahrané, isté je, že dátum na videu je nastavený chybne. Podľa informácií od diskutérov na internete mala nehodu prežiť ako posádka osobného auta, tak i skriňovej dodávky. Tomu sa však verí skutočne ťažko, minimálne v prípade vodiča osobného auta by muselo ísť o zázrak.

Na videu nás zaráža ešte jedna vec – reakcia vodičky automobilu s palubnou kamerou. Tá po incidente ako prvé skontroluje škody na vlastnom aute. Snáď za jej chovanie môžeme viniť šok, inak by v tom bolo niečo skutočne neľudské.

Nižšie uvádzame aj spomínané video z crashtestu vykonaného magazínom Fifth Gear. Tam sú následky a príčiny výsledku viditeľné. Síce išlo o priamy čelný náraz (čo sa v premávke stáva výnimočne), výsledok je takmer rovnako desivý. Video odporúčame zapnúť až po prvej minúte. 

jh

Komentáre k článku


Stream naživo