2016-02-03 04:10:00
Reťazová nehoda v Slovinsku
Reťazová nehoda v Slovinsku

VIDEO: Takto to dopadne, keď vodiči ignorujú hmlu na diaľnici!

Vodiči si neuvedomujú, že ak je na diaľnici maximálna povolená rýchlosť, nie je to zároveň jediná možnosť.

O reťazovej havárii na slovinskej diaľnici ste už asi počuli. Nehoda približne 70-tich vozidiel si vyžiadala najmenej 4 obete a 120 zranených. Ide o jednu z najkrvavejších dopravných nehôd v histórii Slovinska.

Nehoda sa odohrala na diaľnici A1 pri obci Senožeče asi 50 kilometrov južne od hlavného mesta Ľubľana. Príčinou nehody bola hustá hmla a neprispôsobenie rýchlosti jazdy podmienkam na diaľnici. Viacerí vodiči sa slepo hnali vpred, aj keď bola viditeľnosť obmedzená iba na niekoľko metrov. Po prvej kolízii nasledovali mnohé ďalšie tak ako postupne prichádzali ďalšie a ďalšie rýchlo jazdiace vozidlá vrátane nákladných áut a kamiónov.

Darmo ste včas zabrzdili a vyhli sa autám pred vami, keď do vás zozadu vpáli kamión. Video, ktoré si môžete pozrieť nižšie zachytáva nehodu priamo z jedného zo zúčastnených vozidiel prostredníctvom záznamu z palubnej kamery. Potom čo sa vodičovi podarilo zabrzdiť, zamieril s autom na krajnicu. Chvíľu na to do stojacich áut zozadu vrazilo ďalšie. V tom čase posádka auta s palubnou kamerou vystúpila a urobila dobre, za pár sekúnd do nich totiž vletel práve kamión.

Ak si myslíte, že tak vážna nehoda sa u nás nemôže stať, respektíve vám sa nemôže stať, zamyslite sa poriadne nad tým ako vyzerali naše diaľnice počas nedávnych hmiel. Nielenže sa aj u nás udialo viacero reťazových nehôd, nemožno z toho viniť iba hmlu.

Vodiči totiž nielenže neprispôsobia rýchlosť jazdy viditeľnosti, pokojne za volantom sms-kujú, telefonujú, alebo si obzerajú krajinu (v hmle!). Rovnako zarážajúce je, že aj napriek mnohým upozorneniam zo strany médií (aj nás) stále jazdia s vypnutými svetlami a svetlá majú v režime denného svietenia. Ak si už aj zapnú stretávacie svetlá, nevyužijú hmlovky.

jh
ZDROJ: liveleak

Komentáre k článku


Stream naživo