2016-01-09 13:00:00
Youabian Puma
Youabian Puma
Zdroj: Youabian

Youabian Puma: je to najškaredšie auto všetkých čias? Stvoril ho plastický chirurg

Youabian Puma si môžete kúpiť v zľave iba za 890-tisíc dolárov. Ale prečo by ste to robili?

Youabian Puma je automobil, ktorý uzrel svetlo sveta na autosalóne v Los Angeles v roku 2013. Jeho autor, kalifornský plastický chirurg Kami Youabian vytvoril auto presne podľa svojich snov a predstáv. Podľa neho ide o šelmu s orignálnymi krivkami, stvorenú pre tých, ktorí sa odvážia byť iní.

Už po premiére v Los Angeles sa na hlavu tvorcu a jeho tímu zniesla vlna kritiky. Kami Youabian sa viacerým médiám vyhrážal súdmi a tak toto vozidlo akosi zmizlo z povrchu zemského.

Dnes je opäť na predaj za menej než autor vozidla pôvodne pýtal. Namiesto 1,1 milióna dolárov už pýta „iba“ 890-tisíc. I keď auto pôsobí ako hračkárske, respektíve zlý pokus tvorcu hračiek napodobniť skutočné auto, je to veľmi veľký stroj, kríženec medzi kabrioletom, kupé a SUV.

Puma je postavená na novovytvorenom podvozku, celá karoséria pozostáva zo sklolaminátu a hliníka, konštrukcia z hliníka a ocele. Podkapotou tohto monštra je veľký 7-litrový motor V8 od GM s výkonom 505 koní, pričom budúci majiteľ si môže vypýtať aj silnejšiu preplňovanú verziu. Keď sme sa na Pumu pozerali dlhšie, zdalo sa nám viacero z prvkov na aute povedomých. A nie náhodou. Aj keď je karoséria vytvorená nanovo, nájdete v aute viacero prvkov, ktoré autori jednoducho využili pre svoj „prospech.“ Napríklad ide o svetlá prebrané z Volva C70, tu uložené veľmi blízko k sebe. Z tohto auta je tiež sklápacia strecha a pravdepodobne aj iné prvky. 

Automobil meria na dĺžku vyše 6 metrov, na šírku 2,36 metra a na výšku 1,8 metra. Tvorca Pumy tvrdí, že toto umelecké dielo na kolesách dokáže zrýchliť z nuly na 100 km/h za 5,9 sekundy. Výkon motora sa na všetky štyri kolesá prenáša prostredníctvom automatickej šesťstupňovej prevodovky. I obrovský americký motor však môže mať s trojtonovou pumou dosť veľa práce.

Zdroj: Youabian

Nechceme byť voči Pume priveľmi kritický, nakoniec určite sa nájde zopár ľudí, ktorým sa bude zdať sympatická, či aspoň veľmi originálna, no žeby sa našiel niekto ochotný zaplatiť takú sumu?

Podľa nás je Puma jasným dôkazom, že niektorí plastickí chirurgovia sa vedia nechať uniesť. Odísť z kliniky s takouto pumou na tvári, to nemusí vyhovovať každému... 

jh
ZDROJ: autoevolution

Komentáre k článku


Stream naživo