2016-01-03 04:10:00
Škoda kalendár 2016
Škoda kalendár 2016
Zdroj: Vladimír Cettl

Škoda kalendár 2016 spája ženskú krásu a staré autá. Už ho ale nekúpite

Aby bolo jasné, tento kalendár nie je oficiálna aktivita značky Škoda, ale jej priaznivcov a fanúšikov.

Klatovský klub Škoda team má svoju stránku www.skodateam.cz a na nej sú tiež fotografie kalendára. V pomerne malom rozlíšení, ale berte to aspoň ako „bolestné“ za to, že si ho už nekúpite. Vypredal sa. Nový rok 2016 je už tu a ak ste nemysleli vopred na obnovu kalendára na stenách dielní, garáží a kancelárií, máte asi smolu. Najmä ak patríte medzi fanúšikov značky Škoda. Hlavne priaznivcom veteránov srdce zaplesá pri pohľade na historické modely. Určite sa radi pritom pokocháte tiež inými krivkami, ako iba automobilovými. Nechýba ženská krása, ale v jemnej, veľmi decentnej podobe. Autorom je fotograf Vladimír Cettl, ktorému pózovala Martina Řezanková.

To by mohlo byť o kalendári v skratke všetko. Pozriete si fotky a skonštatujete, že je škoda, že si kalendár Škoda už nekúpite - teda ak ho niekto nepredáva. Lebo to, čo bolo určené na distribúciu, je beznádejne vypredané. Bodaj by nie, keď sa fotil v polovičke augusta minulého roka a oficiálne ho predstavili 19. septembra na zraze značky Škoda v Běšinách pri Klatovách. Je jasné, že za cenu 190 Kč (resp. 8 eur ) + poštovné sa dielo na 13 listoch vo veľkosti A2+ , teda s rozmermi 63x48cm, rozchytalo raz – dva.

Pripravili sme aspoň fotografie, aby ste mali predstavu, ako dopadla jubilejná 10. edícia kalendára. A pridáme aj ďalšie fotografie zo zákulisia. Na stránke www.skodateam.cz ich zverejnil  Roman Schavel, pričom o fotení „vyrozprával“ svoj vlastný fotopríbeh. Fotky vznikali síce objektívom Vladimíra Cettla, ale komentár k fotografiám pridal admin, známy ako eRman. Najprv dokonca napísal aj predslov:

Zdroj: Vladimír Cettl
Zdroj: Vladimír Cettl

„Stála predo mnou neľahká úloha, nafotiť 10. kalendár Škoda teamu. Desať rokov je už slušná história a ja som chcel, aby nový kalendár bol iný, špeciálne, neokukaný ... Jedným z prvých kto mi prišiel na um, bol fotograf, ale podľa mňa hlavne dizajnér a umelec Vladimír Cettl (vladimircettl.com, Vladimirov facebook). Určite ho aj Vy poznáte ako zapáleného škodováka a tiež fotografa vrakov áut. Tento kalendár je už naším desiatym a my sme cítili, že chceme urobiť niečo výnimočné, preto sme si vybrali práve Cettla. Siahli sme po ňom, pretože je to umelec.

Zdroj: Vladimír Cettl
Zdroj: Vladimír Cettl

Slovo dalo slovo a tak sme v polovici augusta vyrazili. Ja, fotograf Vladimír, Dievča Škoda temu Martina Řezanková a minuloročné Dievča Pája. Pred sebou sme mali celý víkend a trinásť áut. A ako všetko prebiehalo? Ako píše Roman, aby nemohol byť obvinený, že si vymýšľal a že si zážitky prikrášľoval, nechal prehovoriť dôkazný materiál – fotografie.

Zdroj: Vladimír Cettl
Zdroj: Vladimír Cettl

Keď Vladimír Cettl z Ústí nad Labem, známy najmä ako fotograf vrakov áut a lietadiel dostal nečakanú ponuku vytvoriť pre klatovský klub Škodateam kalendár na rok 2016 s nablýskanými veteránmi a krásnou modelkou, urobil to po svojom. Po pätnástich rokoch fotenia zhrdzavených torz sa zriekol fotiek, kde sa dievča opiera o auto v túžbe dostať zo seba zmyselne zvodný výraz. Ani to vydavateľa neodradilo. „ Vyhrážal som vydavateľovi Romanovi Schavelovi, že ak to mám fotiť, bude musieť modelka podať nejaký naozajstný výkon, pri ktorom si siahne na hranice svojich možností“,  povedal Cettl. Neváhal preto modelku napríklad zavesiť hlavou dole do vyjazdeného oleja.

Zdroj: Vladimír Cettl
Zdroj: Vladimír Cettl

Modelku Martinu Řezankovú, ktorú si vybrali fanúšikovia Škodateamu pri hlasovaní na webe, nechal Cettl robiť akrobatické pózy v štýle vzdušnej jogy, teda zavesenú v kuse látky. Ako základné prostredie pre jednotlivé fotky zvolili tvorcovia kalendára dielne a garáže či priestory priamo pred nimi. Na obrázkoch sa postupne vystriedajú škodovácke skvosty, ako napríklad Octavia Combi, predchodca Felicie Roadster - Škoda 450, 1202 „Stejšn“, Octavia, 1100 MBX, vývozné Garde, Rapid Cabrio, 1000 B5, 100, 110R, 130 RS, 130LR, ako najmladší kabriolet Favorit MTX Roadster a ešte predĺžená 105 limusina.

Zdroj: Vladimír Cettl
Zdroj: Vladimír Cettl

Za najvydarenejšiu fotografiu kalendára považujú Cettl aj Schavel súhlasne mostík modelky nad kabrioletom Škoda 450. „Jednoduchá kompozícia, nádherná dynamika prehnutej ženskej siluety, krásne auto a večerné svetlo tesne po západe slnka. Vyzerá to nekomplikovane, pohodovo a ladne, ako by sme sa tým všetkým len tak zabávali. To si na tom veľmi vážim. Jednoducho v jednoduchosti je krása“, dodal autor titulnej fotografie kalendára.

Zdroj: Vladimír Cettl
Zdroj: Vladimír Cettl


ZDROJ: skodateam.cz, vladimircettl.com

Komentáre k článku


Stream naživo