2015-12-18 10:25:00
Letíš, letím, lieta mi
Letíš, letím, lieta mi auto

VIDEO: Vodič Alhambry nezvládol predbiehanie. Takto skončil!

Vodič vysokého MPV precenil možnosti svoje i svojho auta a dopadol zle.

SEAT Alhambra i Volkswagen Sharan a Ford Galaxy boli spoločným projektom troch automobiliek. Najmä Alhambra sa stala synonymom rodinného auta. Všetky tri veľké až sedemmiestne MPV sa vyznačovali priestrannosťou, výborným výhľadom a vďaka spoľahlivým naftovým motorom aj výbornými spoločníkmi na dlhých cestách. Automobil pre lepší rozhľad vodiča a aj vyššiu bezpečnosť uprednostnil vyššiu svetlú výšku, čo vyhovovalo najmä vodičom používajúcim auto aj na zlých cestách. So systémom 4x4 to bolo zaujímavé auto a ešte dnes sa viaceré verzie tešia veľkej obľube. Avšak ani pohon všetkých štyroch kolies (pripájateľná zadná náprava s oneskorením) a ani neskôr montovaní elektronickí asistenti na čele s ESP nemusia veci pomôcť. V istých momentoch to dokonca môže byť i naopak.

Faktom je, že vozidlo sa pri prudšom zaobchádzaní vie správať menej predvídateľne a nestabilne. Môže za to výška, mäkšie pruženie, ale i menší rozchod kolies. Ak sa prirodzené sklony automobilu pri prudkých manévroch podliehať šmyku spoja so zhoršeným počasím, možno i zjazdenými pneumatikami a nekvalitnou cestou plnou dier, môže byť prudké manévrovanie ozaj nebezpečné. Zachytiť šmyk a správne ho vyriešiť totiž nemusíte zvládnuť.

To zažil aj vodič zeleného Seatu Alhambra (Sharanu, Galaxy) v Rumunsku na hlavnej ceste medzi mestami Dorohoi a Botosani neďaleko ukrajinskej hranice. Nekvalitná zaplátaná cesta v spolupráci so sychravým počasím a ďalšími faktormi dávala predpoklad na vyššie spomenuté problémy. Vodič sa pri predbiehaní uchýlil k prudšiemu trhnutiu volantom, čím rozkolísal veľké auto, niektoré z kolies stratili priľnavosť a už stačila len hrboľatá cesta, neadekvátna reakcia vodiča a šmyk bol na svete. Auto s veľkou ochotou vyletelo do výšky, urobilo niekoľko kotrmelcov a skončilo zapichnuté nad cestou. Vodič bol našťastie v aute sám a nič vážne sa mu nestalo.

Aj tento prípad však svedčí o tom, že bez znalosti vlastného auta, bez poznania jeho limitov a najmä bez schopnosti odhaliť viditeľné riziko prameniace z aktuálnej situácie na ceste, je len otázkou času, kedy príde k pochybeniu, ktoré môže mať omnoho vážnejšie dôsledky ako len rozbité vlastné auto a pár odrenín. Ak by bol namiesto miernej vyvýšeniny na boku cesty strom tak ako o pár metrov ďalej, o šťastí by sme rozhodne nepísali.

jh
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo