2015-12-17 11:15:00
Gorilla Glass a Ford
Gorilla Glass a Ford GT
Zdroj: jh

Ford GT bude prvé auto s čelným sklom typu Gorilla Glass!

Ford v spolupráci s Corning ako prvý použije Gorilla Glas pre automobil.

Ford GT bude v mnohých ohľadoch inovatívnym vozidlom. Pre Ford bude doslova výkladnou skriňou toho, čo automobilka v spolupráci s dodávateľmi dokáže. Superšportové vozidlo s výkonom presahujúcim 700 koní má byť dokumentáciou moderných výrobných postupov a technológií, ktoré okrem iného pôsobia na zvýšenie výkonu a zníženie hmotnosti.

Práve Gorilla Glass je jednou z maličkostí, ktoré sú vo svojej podstate prelomové a umožňujú automobilu znížiť hmotnosť aj tam, kde to doteraz nebolo možné.

Gorilla Glass je dnes súčasťou prakticky všetkých inteligentných telefónov a tabletov. Je to sklo vyvinuté špeciálne pre zvýšenie odolnosti dotykových displejov a zároveň zníženie ich celkovej hmotnosti.

Uplatnenie tohto špeciálneho skla v ďalších odvetviach je vďaka ďalšiemu postupu pri vývoji technológii tvrdšieho, odolnejšieho skla očakávané. Až teraz však Corning vytvoril také sklo, ktoré výrazne ovplyvňuje nielen hmotnosť a odolnosť skiel pre automobilový priemysel, ale tiež zvyšuje bezpečnosť.

Ford GT bude mať čelné sklo i sklo vzadu, za ktorým sa skrýva motor práve z Gorilla Glass. Uplatnenie tohto ľahšieho materiálu zníži hmotnosť čelného skla o 30 % a zmenší tiež jeho hrúbku. Výsledok by mohol byť samozrejme ešte väčší, no zatiaľ ide „iba“ o hybridné Gorilla sklo.

Gorilla sklo nahrádza jednu z vrstiev štandardného laminátového viacvrstvého skla, ktoré využívajú moderné automobily. Bežne sa totiž také čelné sklo skladá z troch častí zlepených do jedného celku. Vonkajšia aj vnútorná vrstva je zo skla, stredná časť je zo špeciálnej termoplastickej fólie, ktorá jednak zlepšuje bezpečnosť skla (vďaka nej sa vytvárajú typické „mapy“ a sklo sa hneď neroztriešti na malé kúsky) ale môže tiež zlepšovať izolačné schopnosti skla vrátane izolácie zvukovej.

Nové hybridné sklo však na vnútornej strane využíva sklo Gorilla. Uplatnenie z vnútornej strany je jasné – vyššia bezpečnosť. Takto zložené hybridné sklo má totiž vyššiu odolnosť voči rozbitiu ako štandardné. Je možné, že postupom času Gorilla úplne nahradí v súčasnosti používané „Soda Lime“ sklo a to ako vo vnútri tak i zvonka. Technológia je však drahá a práve preto sa uplatňuje najprv na superšportovom aute, tak ako iné technológie a prvky výbav v minulosti.

Ford a Corning však už teraz pracujú na znížení ceny technológie a možnosti jej využitia aj v dostupnejších automobiloch. Tak či onak, Ford GT je prvým autom na svete s Gorillou v čelnom a zadnom skle.

Pre lepšie vysvetlenie prínosu Gorilla glas pre smartfóny je najlepšie pozrieť si Ničiteľov mýtov, ktorý pre Corning vytvorili propagačné video. V druhej časti videa sa zároveň dostanete k vynikajúcej dokumentácii rozdielneho správania sa štandardného viacvrstvého skla a hybridného Gorilla skla. Ak chcete vidieť iba časť o automobiloch, „pretočte“ na šiestu minútu. V treťom videu môžete vidieť stručnú verziu od šéfa vývoja spoločnosti Ford, pána Hau Thai-Tanga.

jh
ZDROJ: Ford, Corning

Komentáre k článku


Stream naživo