2015-12-07 17:05:00
Ferrari Top Design School
Ferrari Top Design School Challenge 2015
Zdroj: Ferrari

Ferrari bude meniť v budúcnosti dizajn svojich modelov, vyberte (si) ten naj...

Tretie kolo dizajnérskej súťaže pre Ferrari spoznalo dvanásť finalistov.

Absolútneho víťaza vyberie odborná porota v januári 2016. Šancu však má aj plebs. Vyberať sa totiž bude aj favorit ľudu.

Dejú sa to veru zmeny! Po vstupe vzpínajúceho sa koníka na burzu sa má prerozdeliť 80 percentný podiel spoločnosti medzi terajších akcionárov. Tým sa ukončí odluka od materského koncernu Fiat Chrysler Automobiles. Čo bude nasledovať? Očakávajú sa už len pozitíva a istoty. S tým máme u nás nejaké skúsenosti istoty sú spojené napríklad so zvyšovaním výroby. To je však už naozaj krok, ktorý budú ovládať potomkovia zakladateľských rodín. A budú aj ďalšie...

Takže napríklad okrem väčšieho množstva vyrobených áut, ktoré však vraj v žiadnom prípade nemajú byť na úkor exkluzivity, pribudne aj množstvo nových modelov. Nuž a práve ich dizajn riešila dizajnérska súťaž Ferrari Top Design School Challenge. Konala už po tretí raz. Tie predchádzajúce sa uskutočnili v rokoch 2005 a 2012. Súčasná sa začala v októbri 2014 a o rok neskôr priniesla výsledky. Automobilka Ferrari predbežne vybrala 12 konceptov.

Spomedzi nich zvolia odborníci v porote celkového víťaza. Vo výbere sú vždy po tri dizajnové návrhy, ktoré pochádzajú zo štyroch dizajnérskych škôl (z Detroitu v USA; zo Soulu v Južnej Kórei; z Pforzheimu v Nemecku a z Valenciennes vo Francúzsku). Na stoličky porotcov si zasadnú dizajnéri a inžinieri  talianskej automobilky. Slovo však budú mať aj známi zberatelia talianskych vozidiel - napríklad Jay Kay alebo Nick Mason. Okrem nich nebude chýbať ani Sebastian Vettel, či zástupca preslávenej karosárne Paolo Pininfarina.

Zdroj: Ferrari
Zdroj: Ferrari

Nielen na hlas odborníkov vsadili vo Ferrari. Rozhodli sa totiž udeliť aj netradičné ocenenie Premio Speciale. Tu by si svojho favorita mali vybrať ľudia. Fanúšikovia (možno aj odporcovia) značky. Veď nie nadarmo sa vraví: hlas ľudu – hlas boží. Bude Ferrari prihliadať na názor verejnosti? Hovorí sa totiž tiež, že psí brechot sa do neba nedostane... Takže sa nakoniec uvidí, či to, čo vyberie odborná porota, sa bude zhodovať so želaním pospolitého ľudu. Pokúsiť sa vybrať to najlepšie môžete aj vy – na oficiálnom profile súťaže pre Ferrari na Facebooku.

Zdroj: Ferrari
Zdroj: Ferrari

Možno by ste si vedeli vybrať z predložených návrhov, podobne ako my v redakcii. ktorý koncept to vyhral u nás? Favoritov je viac, ale jeden z nich je predsa pred ostatnými. Skúste si zatipovať, ktorý to je. Pomôcka: je to červený koncept...

Jozef Vydra
ZDROJ: auto.ferrari.com, Ferrari - Top Design School Challenge

Komentáre k článku


Stream naživo