2015-11-01 03:50:00
drivingdirty Volvo
drivingdirty Volvo
Zdroj: Volvo

Extrémne suchá sú čoraz častejšie. Ako na klesajúce zásoby vody? Neumývajte autá!

Ako vyriešiť nedostatok pitnej vody a extrémne suchá? Treba šetriť. Napríklad na umývaní áut.

Volvo v Kalifornii v USA spúšťa zaujímavú ekologickú kampaň. Jej cieľom je presvedčiť čo najväčšie množstvo majiteľov automobilov, či iných dopravných prostriedkov (pokojne aj bicykel), aby v mesiaci november neumývali svoje auto a jazdili v špinavom. Kampaň sa volá #DrivingDirty.

Jej cieľom je ušetriť vodu, ktorú majitelia áut pravidelne míňajú na umývanie svojho auta. Dôvodom je pretrvávajúce sucho v Kalifornii a čoraz menšie zásoby pitnej vody. Za iniciatívou stojí šéf dílerstva Volvo v San Diegu Steve Hinkle, ktorý sa už v minulosti prezentoval snahou o úsporu vody a záchranu životného prostredia. Hinkle teda v nasledujúcom mesiaci nebude umývať autá, ktoré má v dílerstve. Maximálne autá umyje bez použitia vody (slinkou?).

Jeho iniciatívu podporilo aj samotné Volvo. Do súboja o uchovanie väčšieho množstva pitnej vody sa však môžu a musia zapojiť aj majitelia automobilov iných značiek. Volvo vypočítalo, že iba Hinkelovou snahou môže ušetriť 408-tisíc litrov vody. Ak sa teda do akcie zapoja stovky, ba tisíce ďalších, úspora môže byť naozaj veľká. Odhadom až 68 miliónov litrov vody.

Samozrejme, táto aktivita vôbec nemusí byť obmedzená iba na obyvateľov Kalifornie a pokojne sa môže rozšíriť ďalej. Dôvodom je fakt, že je založená na  všetkom tom, čím lákajú sociálne siete – zdieľaním, fotením selfie a socializáciou na diaľku.

Postup je jednoduchý. Stačí neumývať svoje auto a nahrať fotografiu seba a svojho vozidla s „heštegom“ #DrivingDirty (jazdím v špine). Ďalším sympatickým faktorom tejto kampane, ktorá môže veci pomôcť je skutočnosť, že ľudia nemajú až taký veľký problém niečo #nerobiť a ešte sa pritom odfotiť.

Ochrana vodných zdrojov je dôležitá a aj keď milióny litrov ušetrenej vody pri #neumývaní autá nespasia planétu, každá kvapka sa v konečnom dôsledku môže ceniť.

 

jh

Komentáre k článku


Stream naživo