2015-10-19 09:14:38
Poskladané auto podľa britského
Poskladané auto podľa britského prieskumu

Spojením najkrajších častí karosérií áut nevznikne krásavica, skôr Frankenstein...

Na to, aby ste boli pekní, alebo dokonca krásni, potrebujete genetické dispozície. Pri autách je to podobne.

Dizajnéri sa snažia, aby ich výtvory boli nielen funkčné, ale aj akceptovateľné vo väčšine populácie. Krása je síce subjektívny fenomén, ale existujú isté objektívne danosti, ktoré zavážia pri posudzovaní ideálu krásy. Ten sa síce líši podľa kontinentov aj jednotlivých regiónov, či dokonca krajín. Základné atribúty však ostávajú.

Takto akosi to je aj s autami. Niektoré celkom prepadli, lebo sa jednoducho nepáčili. Iné po úvodnom odhalení tiež zaznamenali rozporuplné hodnotenia, no postupom času sme si na ne zvykli. Dostali sa nám „do oka“, či skôr možno do mozgu. Jednoducho sme ich začali akceptovať.

Aké by to bolo, keby sme sa pokúsili nahovoriť plastického chirurga, aby skúsil vytvoriť najkrajšiu ženu na svete? Možno dobre, ale skôr mám pocit, že zle – nedobre. Spojením tých najkrajších častí tela ešte nemusí byť vo výsledku žiadna miss...

Napriek tomu sa o niečo podobné pokúsili v Británii. Na základe prieskumu poisťovne Privilege Briti vyberali najkrajšie časti karosérií. Z ich spojenia nakoniec vznikol paškvil, ktorý však ma do ideálu krásy poriadne ďaleko. Snaha bola vybrať tie najkrajšie časti. Asi sa aj vám stalo, že si občas poviete: keby malo toto auto niektoré časti exteriéru z iného, bolo by oveľa krajšie. To neplatí len pri autách, ale aj pri ľuďoch, či nábytku. Alebo vôbec pri čomkoľvek, kde záleží na tvaroch a dizajne.  Lenže predstava je jedna vec, no keď vidíte konečný „produkt“, nemusí to byť pekný pohľad.

Jasným príkladom je výsledok prieskumu, ktoré si britská poisťovňa Privilege nechala spracovať Stirlingskou univerzitou. Profesor Peter Hancock zozbieral údaje od viac ako dvoch tisíc ľudí. Úloha bola jasná a zreteľná: vybrať najkrajšie dizajnové prvky obľúbeného auta. Cieľom zrejme  niečo celkom iné. Výsledkom je naozaj „pouličná zmeska“, ktorú asi bude ťažké vyhlásiť za ideál britskej krásy. Keď sa pozriete na výsledok podrobnejšie, pochopíte prečo. Aj keď sa poskladali (našťastie iba virtuálne) najkrajšie časti áut, výsledok vôbec nestojí za to a určite nevyzerá lákavo

Keď si obrázok aj s popisom pozriete podrobnejšie, nájdete mnoho častí, ktoré poznáte. No pre istotu aspoň základná identifikácia:
    Predná maska: Aston Martin DB9
    Zadná časť: Triumph Spitfire
    Bočný profil: Lamborghini Gallardo
    Predné svetlomety: Mini
    Zadné svetlá: Audi A1
    Bočné dvere: Rolls-Royce Phantom
    Kolesá: Range Rover Evoque
    Zrkadlá: Citroën C4 Picasso

Asi nebude náhodou, že väčšina častí je z britských automobilov. Patriotizmus sa u Britov nezaprel...  Prieskum ale jasne ukázal, že nie vždy sa dá dosiahnuť želaný výsledok, ak zmeníte čo i len jeden z kľúčových prvkov karosérie. Možno majú v tomto smere plastickí chirurgovia ľahšiu prácu, ale nie som si tým celkom istý. Inak by totiž chodilo po svete asi oveľa viac „krásnych a dokonalých“ ľudí. Alebo nie?

Ozaj, ktoré časti by ste si do podobnej skladačky vybrali vy?

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo