2015-10-06 17:01:36
Lexus vyrobil auto z
Lexus vyrobil auto z papiera
Zdroj: Lexus UK

Lexus postavil funkčné auto z kartónu spracované do detailov. Jazdí!

Asi každý z vás v detstve skúšal postaviť niečo z papiera. Model domu, lietadla, či auta.

Britské zastúpenie Lexusu posunulo túto nevinnú formu zábavy na úplne inú úroveň. Je im to podobné. Veď (Briti) majú svojský humor a zvláštny zmysel pre nápaditú propagáciu.  Určite si spomeniete napríklad na predstavenie Jaguara XE, ktorý sa v Londýne vznášal na lanách nad Temžou. Prípade nový F-Pace, ktorý pri svojom uvedení urobil kaskadérsku slučku na tohtoročnom frankfurtskom autosalóne. Poviete si: britská značka, britské predstavovanie...

V tejto krajine ale nechcela zaostať ani japonská značka. Zahanbiť sa nedalo zastúpenie Lexusu. Viac ako štvrť roka pracovalo na kartónovej verzii modelu IS v mierke 1: 1. Vznikol tak 3D model, ktorý je vypracovaný do detailov a navyše ešte aj jazdí.

V detstve sme pri stavaní papierových modelov vystačili s veľkou dávkou nadšenia, nožnicami a lepidlom. V Lexuse sa k tejto práci postavili oveľa technickejšie. Z dvojitej vlnitej lepenky s hrúbkou 10 milimetrov vyrezal každý z 1700 dielcov laser. Každý má svoje evidenčné číslo, aby sa presne vedelo, kam patrí.

Celú konštrukciu drží pohromade lepidlo na vodnejom základe (ekológia si mľaská blahom pre ľahkú odbúrateľnosť...). V galérii na fotografiách, ale aj v proložených videách vidno, žre sa myslelo na každučký detail.  Prejavuje sa to hlavne v zložito tvarovanom interiéri.

 

Zdroj: Lexus UK
Zdroj: Lexus UK

Lepenú konštrukciu auta podpiera celkom masívny rám. Celé vozidlo poháňa elektromotor. Autto vzbudzuje pri pohybe dojem, že sa ešte aj pohybuje po lepených diskoch a kolesách, ale to je iba ilúzia – toto by papier nedokázal. Ak sa pýtate, kde sa dá stretnúť s týmto vozidlom, bude na výstave. Od 8. októbra – ale nie na autosalóne v Nitre, ako by ste asi čakali, ale na výstavisku NEC (National Exhibition Centre) v Birminghame. Ak budete mať cestu okolo. zastavte sa. Ak nie, máme pre vás aj videá.

Zdroj: Lexus UK
Zdroj: Lexus UK

Inšpirácia skladacími orgiami vyzerá v konečnom dôsledku takto:

 

No, čo poviete na výsledok? Kým nezaprší, je to auto celkom použiteľné...

Zdroj: Lexus UK

Mimochodom – viete, ako sa skladá ozajstné orgiami? Ak nie, „nevadí“, hoci to vyzerá tak, že sa značka Lexus inšpiruje práve filozofiou orgiami už nejaký čas. No a z toho akosi vyplynula aj inšpirácia postaviť auto z papiera. Ako je to s tou inšpiráciou..?

Jozef Vydra
ZDROJ: Lexus UK

Komentáre k článku


Stream naživo