2015-09-05 04:30:00
Suzuki Baleno
Suzuki Baleno
Zdroj: Suzuki

ZAUJÍMAVOSTI ZO SVETA: Suzuki, Mitsubishi, Toyota a Nissan s novinkami

66. medzinárodný autosalón IAA vo Frankfurte nad Mohanom sa začína o desať dní, automobilky stupňujú informácie.

Značka Suzuki vo svetovej premiére uvedie svoj tretí nový model (po novinkách Celerio a Vitara): kompaktné Baleno, ktoré sa na jar 2016 začne dodávať aj na Slovensko. Prináša rad nových technológií, vrátane novo vyvinutej generácie pevnej, ľahkej platformy. Pod kapotou bude nový turbomotor 1,0-litra BOOSTERJET s priamym vstrekovaním, alebo alternatívne to môže byť hybridný pohon SHVS (Smart Hybrid Vehicle by Suzuki), s integrovaným prídavným pohonom a štartovacím generátorom v jednom.

Elegantný a robustný dizajn, priestranná kabína aj veľa miesta pre batožinu – to všetko umocňuje pekný vzhľad a pohodlie, ktoré Baleno ponúka. Je skoro úplne rovnaké ako koncept Suzuki iK-2, ktorý začiatkom roka predstavil na ženevskom autosalóne ideálne auto kompaktnej veľkosti. Baleno tak potvrdilo, že sa Suzuki snaží naplniť očakávania svojich priaznivcov už polstoročie odvtedy, čo v októbri 1955 začala Suzuki Motor Corporation dodávať svoj prvý model štvorkolesového vozidla: Suzulight. Úrovňou technológií, kvalitou vyhotovenia, top rýchlosťou (100 km/h) i ľudovou cenou prispel Suzulight svojho času k urýchleniu motorizácie.


Zdroj: MMC

Nový Mitsubishi Outlander PHEV modelového roku 2016 od Mitsubishi Motors Corporation (MMC) sa predstaví v európskej premiére na 66. medzinárodnom autosalóne vo Frankfurte (IAA). Nový Outlander PHEV je plug-in hybridným elektromobilom schopným dodávať elektrinu do domácej elektrickej siete, čím zvyšuje svoju úžitkovú hodnotu i po zaparkovaní.

Zaujímavosťou stánku Mitsubishi vo Frankfurte teda bude systém pre dodávku elektrickej energie medzi vozidlom a domácou elektrickou sieťou V2H (Vehicle-to-Home) podporovaný novým Outlanderom PHEV, ako aj palubný systém Smartfon Link Display Auto (SDA) prepájajúci inteligentne telefóny s podporou oboch systémov Google Android Auto a Apple CarPlay.

Po boku nového Outlandera PHEV spoločnosť MMC vystaví aj pretekársky špeciál Mitsubishi Outlander PHEV, ktorý sa už onedlho zúčastní na náročnej cross-country rally Baja Portalegre 500, ktorá sa uskutoční od 22. do 24. októbra vo východnej časti Portugalska,  ako aj viacero sériovo vyrábaných modelov.


Na pripravovanom medzinárodnom autosalóne vo Frankfurte (novinárske dni: 15. – 16. septembra, dni pre verejnosť: 19. –27. septembra) budú v stánku automobilky Toyota dominovať dve témy. Jednou je vytrvalé rozširovanie radu hybridných vozidiel značky Toyota. Druhou zasa pokračujúce zavádzanie technológie aktívnej bezpečnosti Toyota Safety Sense.

Nezameniteľnou hviezdou expozície automobilky Toyota bude nový Prius, ktorý vo Frankfurte oslávi svoju celosvetovú autosalónovú premiéru. Podujatie sa zároveň stane dejiskom európskej premiéry nového modelu RAV4 Hybrid, pričom svoj globálny debut tu zažije aj druhý hybridný crossover v podobe koncepčného vozidla TOYOTA C-HR.

Zdroj: Toyota

V súvislosti s prebiehajúcim zavádzaním systému Toyota Safety Sense do celej ponuky vozidiel Toyota sa vo Frankfurte premiérovo predstaví druhá verzia tohto systému, ktorá k existujúcim funkciám, ktorými sú prednárazový bezpečnostný systém, upozornenie na vybočenie z jazdného pruhu, systém rozpoznávania dopravných značiek a automatické diaľkové svetlá., pridá aj rozpoznávanie chodcov a adaptívny tempomat.


Spoločnosť Nissan prináša na európske trhy špičkovú inováciu zameranú na segment úžitkových vozidiel. Pre svoj rad nákladných vozidiel a dodávok so zážihovými a vznetovými motormi zavádza záruku výrobcu na päť rokov alebo na najazdenie 160 000 km. Novinka sa týka vozidiel zakúpených od 1. septembra 2015.

 Táto rozšírená záruka výrobcu sa vzťahuje na komplexný rad súčastí a prvkov podvozka, a to od hnacieho ústrojenstva a batérie až po lak. Záruka a asistenčná služba sú v plnej miere prevoditeľné s vozidlom v období trvania záruky. Záruka sa navyše vzťahuje aj na Nissan originálne príslušenstvo. Vzťahuje sa na diely a príslušenstvo zakúpené zákazníkom a namontované do vozidla Nissan autorizovaným predajcom spoločnosti Nissan alebo autorizovaným servisom spoločnosti Nissan. Záručná lehota je rovnaká ako v prípade vozidla. Na záruku sa vzťahujú výnimky. Záruka výrobcu na vozidlo e-NV200 zostáva v dĺžke 5 rokov/100 000 km na diely systému elektrického pohonu a 3 roky/100 000 km na zvyšok vozidla.

Zdroj: Nissan

Spoločnosť Nissan má jednu z najširších ponúk úžitkových vozidiel v Európe. Patrí sem obľúbená súčasná verzia pick-upu Navara aj úplne nová verzia NP300, ktorú uvedie na trh začiatkom roka 2016, ale aj dodávky NV200 a NV400 a nákladné vozidlá NT400 Cabstar a NT500.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo