2015-08-29 05:30:00
Hyundai N 2025 Vision
Hyundai N 2025 Vision Gran Turismo pre konzolu Play Station
Zdroj: Hyundai

ZAUJÍMAVOSTI ZO SVETA: Hyundai línia N, Škoda Superb Best of Best, novinky Lexus

Koniec prázdnin prináša očakávané novinky z blížiaceho sa autosalónu vo Frankfurte.

Stredobodom expozície Hyundai na autosalóne vo Frankfurte bude nová vysokovýkonná modelová línia „N“. Je výsledkom skúseností Hyundai Motor získané v najvyššej kategórii majstrovstiev sveta v automobilových súťažiach FIA World Rally Championship (WRC). Jedným z dôkazov bude prototyp Hyundai i20 WRC novej generácie. Súťažný špeciál konštrukčne vychádza zo sériového modelu i20 novej generácie a bude nasadený na majstrovstvá sveta WRC v sezóne 2016 so súťažným debutom na Rally Monte Carlo 2016.

Víziu vysoko výkonného automobilu budúcnosti predstavuje štúdia ,Hyundai N 2025 Vision Gran Turismo’, ktorá je novým projektom Hyundai Motor pre počítačovú hru “Gran Turismo” na konzole Sony PlayStation®. Štúdia prezentuje ekologické technológie a evolučný dizajn, ktoré ukazujú budúci potenciál modelovej línie N.

Zdroj: Hyundai
Zdroj: Hyundai Motor

Okrem toho bude na frankfurtskom autosalóne vystavená aj štúdia Hyundai RM15, ktorá zhmotňuje vášeň značky pre výkon. Štúdia pretekového kupé s motorom pred zadnou nápravou s objemom 2,0 litra a výkonom 221 kW (300 k) konštrukčne vychádza z modelu Veloster a predstavuje možnosti použitia vysoko výkonných technológií Hyundai N v sériových modeloch.


Škoda Superb získala cenu Best of Best od nemeckej Rady pre dizajn. Rozhodla tak porota Rady pre dizajn (German Design Council). Nová Škoda Superb je Best of Best v kategórii Dizajn exteriéru vozidiel objemových značiek súťaže Automotive Brand Contest 2015. Vysoké ocenenie prevezme automobilka 15. septembra počas autosalónu IAA vo Frankfurte nad Mohanom. Po modeloch Škoda Octavia (2013) a Rapid Spaceback (2014) je Superb tretím modelom českej automobilky, ktorý získal ocenenie v tejto medzinárodnej súťaži.

Zdroj: Ján Hargaš, Jozef Vydra
Zdroj: Ján Hargaš, Jozef Vydra

„Skvelý automobil, ktorý v sebe rovnakou mierou snúbi eleganciu a odolnosť, estetiku a praktickosť, hrdosť majiteľa a rozumné prevádzkové náklady, vrátane nízkej straty hodnoty automobilu," zdôrazňuje porota Rady pre dizajn. „Zaujímavá kombinácia, ktorá sa v tejto podobe často nevyskytuje.“ Iniciátorom a organizátorom súťaže Automotive Brand Contest je nezávislá Rada pre dizajn. Patrí medzi popredné svetové centrá pre komunikáciu a transfer vedomostí v oblasti dizajnu. Nadáciu založili v roku 1953 z iniciatívy nemeckého Spolkového snemu. S jedenástimi rôznymi kategóriami a štyrmi osobitnými pokrýva Automotive Brand Contest kompletné spektrum dizajnu od samotného dizajnu automobilov prémiových aj veľkosériových značiek, cez stratégie dizajnu a multimediálne prepojenie, až po kampane a eventy. Nezávislá medzinárodná odborná porota v roku 2015 bola zložená zo šiestich zástupcov médií, dizajnu, komunikácie značiek a vysokých škôl.


Na frankfurtskom autosalóne 2015 sa v európskej premiére predstaví Lexus RX štvrtej generácie. RX je najpredávanejší model v 26-ročnej histórii značky Lexus – približne 2,2 milióna predaných kusov predstavuje tri desatiny všetkých doteraz predaných vozidiel Lexus.

Zmes ostrých zlomov a kriviek na karosérii úplne nového modelu RX je výsledkom výrazného posunu vo vývoji jeho dizajnu, ako majú aj ostatné nedávno uvedené modely Lexus. Prepracovaný je aj interiér s bezchybnou rovnováhou medzi funkčnosťou a luxusom, čo je dobrý základ pre pohodlie vodiča aj cestujúcich.

Zdroj: Lexus

Model RX má vyspelý, moderný hybridný pohonný systém, alebo zážihové motory, dômyselné bezpečnostné technológie, napríklad inovatívny bezpečnostný systém Lexus Safety System+, a nové komfortné a praktické prvky, vďaka ktorým je tento model najlepším SUV v doterajšej histórii značky Lexus.

Európsku premiéru absolvuje aj významný nový člen radu GS, model GS 200t. Pod kapotou má kultivovaný 2,0-litrový zážihový motor s turbodúchadlom a osemstupňovú automatickú prevodovku. Nový je aj prepracovaný dizajn prednej masky so štandardnými Bi-LED svetlometmi.

Športový charakter modelov CT a IS umocnia nové, na mieru šité štýlové dizajnové prvky, ktoré budú súčasťou nového stupňa výbavy Sport. K dispozícii bude od septembra tohto roku.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo