2015-08-20 07:50:00
Škoda Octavia RS najnovšej
Ilustračné foto

Moskva vyhlásila vojnu cestným pirátom! Vytvorili Kobru s Octaviami RS a bitkármi!

Moskovská polícia už má dosť cestných pirátov. Chystajú novú jednotku s Octaviami RS, vrtuľníkmi, psami a drsnými jednotkami OMON.

Z Ruska doslova dennodenne prichádzajú videá, ktoré dokazujú, že dodržiavanie pravidiel cestnej premávky je pre veľkú časť obyvateľov problém. Pritom neplatí, že by k porušovaniu predpisov potrebovali drahé nové autá, či aspoň vytunené nemecko-japonské mašiny. Im k cestnému pirátstvu stačí aj taký lacný sedan ako Hyundai Solaris. Pokojne si však vystačia s Ladami, respektíve s lopatou, no konflikty najradšej riešia ručne-stručne.

Situácia v ruskej metropole sa v ostatnom čase stala neúnosnou. Nielenže predpisy porušujú aj obyčajní ľudia na starých herkách, tí na drahších autách si často myslia, že sú nad zákonom a robia si doslova čo chcú. Známy je tiež prípad gangu, ktorý okrádal a zabíjal motoristov a polícia im pripísala minimálne desať obetí, no Moskva má tiež problémy s pašerákmi.

Problém je, že obvykle je bežná polícia na neduhy ciest v hlavnom meste prikrátka a mnohí piráti a zločinci naozaj stoja nad zákonom. Nielen pre podplatiteľnosť úradníkov, ale tiež pre fakt, že ruská polícia jednoducho nemá vhodné páky. Napríklad nemá dosť výkonné autá.

Preto sa polícia v Moskve rozhodla (konečne) konať a vytvorila špeciálnu jednotku, ktorú by sme u nás nazvali Kobra. Moskva síce takýto názov zatiaľ nepoužíva, no už zverejnila parametre novej jednotky a treba povedať, že to pre bezpečnosť na moskovských cestách vyzerá nádejne.

Špeciálne vycvičené policajné jednotky totiž nielenže budú mať k dispozícii adekvátnu techniku, ktorá cestným pirátom dokáže vzdorovať, no budú mať podporu ako zo vzduchu prostredníctvom helikoptér pre nich určených, tak im pomôžu aj tvrdí chlapci z jednotky OMON (OMOH - Otryad Mobilny Osobogo Naznacheniya) a tiež policajné psy.

Jednotky OMON pomôžu policajtom „cítiť, že majú silnú fyzickú podporu“ povedal Anatoly Yakunin, ministers vnútra v Moskve pre Rossiyskaya Gazeta. Špeciálna zložka polície OMON má „intenzívnu“ históriu, v súčasnosti sa využíva ako kladivo na demonštrantov, vandalov a podobne. Sú známi nekompromisným prístupom, ochotou riešiť veci ručne-stručne a tiež odhodlaním zmlátiť každého kto im skríži cestu.

Zdroj: Andrei Makhonin Vedomosti

Nová jednotka sa bude skladať z 30-tich posádok, ktoré budú zväčša používať Octavie RS liftback s dvojspojkovými automatmi, ktorých maximálna konštrukčná rýchlosť je 245 km/h. Ako sa vyjadril minister, pre použitie v meste sú schopnosti týchto Octavií viac ako adekvátne.

Okrem chytania cestných pirátov má jednotka na starosti tiež riešenie podozrivých vozidiel prevážajúcich drogy, zbrane, či iný kontraband. Preto im budú k dispozícii aj policajné psy. Aby nedošlo k podplácaniu, budú v autách nainštalované kamery. Jednotka sa nebude sústrediť len na niektoré časti mesta, ale poľovať na zločincov bude po celom meste s tým, že vždy budú mať určenú prioritnú zónu – keď to v danej lokalite „vyčistia“, väčšina sa presunie ďalej.

Nová jednotka je súčasťou hlbšej reformy polície v hlavnom meste.

 

jh
ZDROJ: themoscowtimes.com

Komentáre k článku


Stream naživo