2015-08-05 04:25:00
Predbiehanie si treba dobre
Predbiehanie si treba dobre premysliet

VIDEO Idete na dovolenku? Zvládnete ten kamión predbehnúť? Ak nie, skončíte takto!

Máte dosť miesta, dosť času a dosť výkonu na to, aby ste kamión predbehli? Druhý pokus nemusíte mať.

Najmä v lete sme viac na cestách. Smerom na dovolenku, na výlet. Často nabalený až po strop a niekedy až po nosič a prívesný vozík. Jazdíme po neznámych cestách, no aj tie známe sú inšie počas dovolenky ako cez víkend cestou na chatu. Všade je veľa kamiónov i pomalých vodičov.

Pomalí nás v ceste za našim cieľom zdržujú, vplyvom vysokého tepla a dlhej cesty sme menej pozorní, rýchlejšie sa dostaneme do stresu a tak konáme zbrklo. Predbiehame aj tam, kde nie je dosť miesta, spoliehame sa na to, že to „dokážeme“, že sa nič nestane a že keď to prešlo tomu pred nami, prejde to aj nám.

Vidina modrého voňavého mora, či len opekačky je skrátka silnejšia. A tak sa stane, že cestou za svojim cieľom urobíme chybu, prejavíme zlý odhad a spôsobíme nehodu.

Pri ceste do práce riskujeme obvykle len vlastný život, no auto napratané rodinnými príslušníkmi je nielenže ťažšie a pomalšie ale musí tiež vplývať na pocit zodpovednosti vodiča.

I keď tento prípad nepochádza z cesty na dovolenku (ktovie), jasne ukazuje to, čo je najčastejším dôvodom na čelnú zrážku. V prvom rade ide o zlý odhad. Horúčava a slnečný deň môžu rýchlo unavovať oči a vodič môže mať v takom prípade horší odhad vzdialenosti, a to najmä na rovinatých úsekoch ciest pod rozpáleným slnkom (ešte horšie je to na dlhých rovných úsekoch za tmy). Najmä po stovkách kilometrov odjazdených v noci môže mať vodič problém so sústredením i s odhadom vzdialenosti. Typickým príkladom sú rovné úseky cesty 86 v Maďarsku, ktorú dovolenkári zo Slovenska dobre poznajú, kde je hlavne v noci ťažké odhadnúť ako ďaleko je auto v protismere.

Problémom je tiež spomínané zníženie pružnosti auta. To, čo vám auto odpustí ak idete do práce, nemusí cestou na dovolenku zvládnuť. Najmä v dobe maloobjemových agregátov je doslova každé kilo poznať. Nehovoriac o autách, ktoré sú už od výroby stavané na spotrebu, respektíve na nízky výkon. Nie každý má  na silné auto s veľkým motorom, ktorému ani plný kufor a obézna svokra na zadnom sedadle nevadia (na rozdiel od nás). Svoje koníky si treba pred predbiehaním dobre zrátať, pripraviť podradením a najmä predbiehať tam, kde je vidieť a kde máte rezervu.

Inak to dopadne ako na tomto videu, kde vodič nielenže zle odhadol vzdialenosť od protiidúceho auta, ani svojich unavených koníkov patrične nevyburcoval pred predbiehaním. Následne spanikáril a celú situáciu ešte zhoršil. Podľa našich informácii ale prežil. O aute to napísať nemožno.

jh
ZDROJ: liveleak

Komentáre k článku


Stream naživo