2015-07-30 11:00:00
Macher a Fiat Uno
Macher a Fiat Uno

Auto zaparkovalo na cyklotrase? Obísť ho je pre slabých! Treba ho odložiť

Čo by ste asi robili v prípade, že by vám v ceste na bicykli stálo auto? Tento pán zvolil netradičný prístup.

No vážne. Aj v našich mestách vznikajú nové cyklotrasy (i keď pomaly) a nie každý vodič chápe, že na novovzniknutej cyklotrase neradno jazdiť autom, či parkovať. Aj v takom prípade ak „nová“ cyklotrasa vznikla nafarbením časti vozovky, kde sa predtým pohybovali vozidlá, či tam boli parkovacie miesta.  

Ako vodiči a zároveň cyklisti vnímame a chápeme obe strany mince. Vodič motorového vozidla chce byť čo najrýchlejšie a najpohodlnejšie v cieli cesty a nerád sa nechá obmedzovať „nekoncepčnými“ či anti-auto riešeniami. Na druhú stranu je cyklista v mnohých mestách v nie príliš rozvinutých častiach sveta (áno, aj u nás) ohrozený druh, ktorý sa musí buď prepletať pomedzi chodcov na chodníku a ohrozovať ich, alebo sa nechať ohrozovať na cestách využívaných zväčša motorovými vozidlami.

Riešenie je badateľné – treba robiť také cyklotrasy, ktoré nebudú ani nebezpečné, ani obmedzujúce. V preplnených uliciach veľkomiest sa to však ľahšie hovorí ako realizuje, najmä pri bežne obmedzenom rozpočte. Aj preto vznikla situácia na nižšie zobrazenom videu.

Video bolo nakrútené v uliciach brazílskeho mesta Sao Paolo, kde prednedávnom pomerne surovo zaviedli nové cyklotrasy. Mnoho cyklistov ich víta, viacerí sa však ponosujú na zle zvolenú úpravu červenou a za dažďa šmykľavou farbou. Samozrejme sa vodiči a majitelia áut zasa sťažujú na nevhodne vybrané miesta, ktoré mesto zmenilo na cyklotrasy. Pravdepodobne aj miesto na videu je jedným z nich. Doteraz tam bolo parkovisko, odteraz je tam cyklotrasa.

Fakt, že vodič Fiatu Uno túto zmenu nerešpektoval a zaparkoval rovno na cyklotrase poriadne vytočil jedného masívneho cyklistu. Ten namiesto toho, aby auto vytŕčajúce na cyklotrasu obišiel, rozhodol sa situáciu riešiť. Na pomoc si však nezobral obligátne nadávky, pľuvance, kopance, či nebodaj škrkance od kľúčov, ale využil svoje fyzické atribúty.

Stručne a skrátka malé auto zdvihol a „odložil“ mimo cyklotrasy, aby ďalej nezavadzalo. To pochopiteľne potešilo ďalších cyklistov v okolí, ktorí siláka odmenili potleskom.

Možnože je to len kampaň za cyklistiku v Sao Paulo, ktorá sa rozbehla do virálu ako viacerí na nete naznačujú, schopnosti silákovi nemožno zaprieť. Ktovie ako by si ale poradil s takou Octaviou...  

jh
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo