2015-07-05 06:06:18
Ryžové terasové polia v
Ryžové terasové polia v Číne
Zdroj: Wikipedia

Nové technológie: Goodyear bude vyrábať pneumatiky z ryže

Otázkou je, či z dlhozrnnej, guľatozrnnej, naturálnej, alebo rizotovej...

Je to samozrejme trocha inak a hoci v pneumatikách koncernu Goodyear bude „zabudovaná“ súčasť z ryže, je to cenný zdroj zo spopolnených ryžových šupiek. V ňom sa totiž nachádza veľmi cenná súčasť, ktorá sa pridáva do gumených zmesí – silika.

Nový zdroj siliky bude mať premiéru v pneumatikách určených na čínsky trh  a spoločnosť Goodyear Tire & Rubber Company uzavrela v Číne zmluvu so spoločnosťou Yihai Food and Oil Industry o dodávkach siliky zo spopolnených ryžových šupiek. V tomto roku začne Goodyear využívať túto siliku v osobných pneumatikách, ktoré sa budú predávať v Číne a vyrábať v továrni v čínskom Pulandiane.

V priebehu posledných dvoch rokov testoval Goodyear vo svojom Inovačnom centre v Akrone siliku zo spopolnených ryžových šupiek a zistil, že jej vplyv na výkon pneumatík možno porovnať s tradičnými zdrojmi.

Táto nová silika prináša výhody pre životné prostredie v mnohých smeroch: znižuje množstvo odpadu putujúceho na skládku, vyžaduje menej energie na výrobu a prispieva k výrobe pneumatík šetriacich palivo.” uviedol predseda a výkonný riaditeľ Richard J. Kramer a dodal, že „Udržateľnosť je základným kameňom inovačných snáh spoločnosti Goodyear”.

Zdroj: GoodYear

Každý rok sa podľa Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo na celom svete pozbiera viac ako 700 miliónov ton ryže a likvidácia ryžových šupiek je ekologickou výzvou, v dôsledku čoho sa šupky pália za účelom vytvárania elektriny a zníženia množstva odpadu putujúceho na skládky. Aj keď sa tento popol premenoval na siliku už pred niekoľkými rokmi, až najnovšie procesy vytvorili dostatočne kvalitnú siliku vhodnú na použitie v pneumatikách.

Silika sa používa ako zosilňujúci činiteľ v behúňových zmesiach. V porovnaní so sadzami, ktoré sú tradičnou zložkou v pneumatikách, silika znižuje valivý odpor, čím pomáha znížiť spotrebu paliva. Môže mať pozitívny vplyv aj na záber pneumatiky na mokrej vozovke. Takžýe je to skvelá ukážka toho, ako dokáže výskum posunúť "odpad" na inak ťažšie získateľnú surovinu.

jv
ZDROJ: Goodyear Tire & Rubber Company

Komentáre k článku


Stream naživo