2015-07-02 11:25:00
Smart Forrail
Smart Forrail
Zdroj: smart

FOTO + VIDEO Smart Forrail je auto pre železnicu. Je to najmenší vlak na svete?

Že sú na Slovensku lokálne trate bez vlakov, lebo je to nerentabilné? A čo tak vyskúšať Smart Forrail?

Mikrovlak by mohol byť riešením na mnohé problémy málo využívaných lokálnych železníc aj u nás. Železnice by sa už viac nemohli vyhovárať na financie, veď taký mikrovlak poháňaný benzínovým trojvalcom ozaj veľa nezožerie, a tiež by sa nemohli vyhovárať na nízku obsadenosť súprav, keďže Smart ForFour, z ktorého Smart Forrail vychádza, odvezie pri plnom stave maximálne päť pasažierov a to by sa dozaista aspoň občas podarilo naplniť.

Tak kde je problém? No nikde! Je to žart? Vôbec nie!

Teda... tak trochu. Smart Forrail skutočne existuje a skutočne pri testovacej jazde odviezol niekoľkých pasažierov. Iba si ťažko predstaviť, že by sa začal sériovo vyrábať a že by bol odpoveďou na problémy železníc. I keď zábavné to byť môže.

Zatiaľ čo my sa tu usmievame, britskí železniční konštruktéri vyvinuli funkčný prototyp nového Smartu ForFour (Smartu PreŠtyroch), ktorý hrdo nazvali Smart For-Rail, teda v preklade Smart PreŽeleznicu.

Trvalo im približne pol roka, kým sa od myšlienky a návrhu dostali k funkčnému prototypu. Najprv vyradili riadenie automobilu, potom na podvozok privarili hliníkové tyčky, aby sa uistili, že sa mikrovlak naozaj nebude dať ovládať volantom. Potom vymenili štandardné kolesá za špeciálne navrhnuté oceľové disky, z ktorých každý váži približne 80 kilogramov. Na záver museli nájsť vhodnú trať, povolenie a vhodného rušňovodiča, ktorý by sa do Smartvlaku posadil.

Rušňovodiča našli, rovnako tak i trať. Miestom pokusu sa stala súkromná železničná trať v Susexe vo Veľkej Británii. Vlak tam priviezli, osadili na trať a vydali sa na cestu. Smartvlak sa vydal na 16-kilometotrovú trasu. Za aký čas a akou rýchlosťou ju zvládol, nevieme, no Shinkansen zo Smartvlaku určite nebol.

Nakoniec, konštruktéri nevymenili sériový motor vozidla, takže o pohon sa staral buď atmosférický trojvalec 1,0 SCe, alebo prepĺňaný trojvalec 0,9 Tce. Malou výhodou môže byť, že auto samotné má nízku hmotnosť a motor poháňa zadnú nápravu, pričom nad ňou aj tróni. Vďaka tomu a vďaka rozchodu kolies, ktorý takmer presne reflektuje rozchod železničných tratí v Británii sa pokus mohol uskutočniť a bol aj úspešný. Nevýhodou je okrem stovky ďalších vecí tiež fakt, že štyri osemdesiatkilové kolesá prirátali k autu 240 kilogramov, čo je približne štvrtina auta.

Ale nevadí, podstatné je, že sa pokus podaril, že sme sa zabavili, že si Smart spravil reklamu a že konštruktéri dajú ForFour do pôvodného stavu.

jh
ZDROJ: Mercedes

Komentáre k článku


Stream naživo