2015-06-21 10:05:41
Vytlačte si auto doma,
Vytlačte si auto doma, napríklad niektorý z Fordov
Zdroj: Ford Motor Company

Vytlačte si auto doma – ak neviete ako, Ford vám pomôže...

Ford spustil obchod so svojimi 3D modelmi. K dispozícii je zatiaľ iba niekoľko jeho áut.

Americká automobilka našla ďalšiu dieru na trhu a hlavne v oblasti merchandisingu, pri ktorom nielen spropaguje svoje modely, posilní imidž, ale tiež využije flotilu svojich 3D tlačiarní. Otvorila si totiž na stránke 3d.ford.com vlastný e-shop s veľmi vernými modelmi svojich vozidiel v mierke 1:32.

Momentálne sú v ponuke F-150 Raptor, Shelby GT350R, Focus RS a ST a Fiesta ST. Ďalšie modely pribudnú neskôr. Pre Ford pritom nejde o žiadne náklady navyše, pretože veľmi presné a doslova vypiplané 3D modely svojich áut už vyrába pre vlastnú potrebu. Teraz sú prístupné dáta priamo od výrobcu a modely vyzerajú pomerne detailne.

Môžete ich mať vo vitríne aj vy. No napríklad nafarbiť si ich budete musieť sami tak, ako to robia modelári so svojimi lietadielkami, či lodičkami a podobnými zmenšeninami reálnych a skutočných vzorov a predlôh. Za 4,99 dolára vám Ford sprístupní podrobné dátové súbory, z ktorých si môžete model „upiecť“ na vlastnej domácej tlačiarni.

Ak nie ste vybavení touto dnes už pomaly nevyhnutnou technológiou, budete musieť siahnuť trocha hlbšie do peňaženky. Za 32,99 dolára vám Ford pošle rovno hotový výrobok, pričom Európania musia rátať ešte s poštovným a DPH.

Zdroj: Ford Motor Company
Zdroj: Ford Motor Company

Zdá sa vám to drahé, keď sa na internete doslova váľajú stovky modelov pre 3D tlačiarne zadarmo? Ale pozor – vlastniť auto na nerozoznanie od originálu nie je zasa také jednoduché, ako vyzerá na prvé počutie. Existujú však aj špecializované firmy, ktoré si za svoju veľmi precíznu a detailnú prácu nechajú veľmi dobre zaplatiť. Napríklad na stránke americkej spoločnosti TurboSuqid z New Orleans, Louisiana je v prípade Forda k dispozícii 284 rôznych modelov. Obsahujú 15 až 20 dielcov a niekoľko rôznych textúr, na výrobu ktorých je definovaných vyše 60 000 polygónov a ďalších bodov.

Samotná firma má vo svojom portfóliu obrovské množstvo rôznych iných modelov – od bicyklov a trenažérov na zvyšovanie kondície (načo ich modely?) až po zložité modely motorov ťažkých nákladných áut, či dokonca celé zbierky kamiónov. V takom prípade však treba siahnuť poriadne hlboko do peňaženky. Niektoré zložité modely stoja aj 149, 199, či dokonca 359 dolárov! Spomínaná zbierka kamiónov, ktorá obsahuje 14 modelov stojí dokonca 990 dolárov, no ak by ste si ich chceli objednať samostatne, „vycálovali“ by ste až 1911 dolárov. Úspora je teda neuveriteľných 911 dolárov, ktoré vám zostanú. Napríklad na nákup ďalších skvelých modelov...

Zdroj: Ford Motor Company

Ak si myslíte, že by ste si kúpili aj súbory dát na výrobu modelu v mierke 1:1, to asi nebude možné. Navyše ktovie, na koľko vy vás taký „model“ vyšiel. Ale pre zlosť susedov, keď by ste si doma po kúskoch tlačili napríklad taký Ford Mustang a po kúskoch ho potom lepili a vystavovali na obdiv ostatných, to zasa nemusí byť až taký zlý nápad. Teda ak máme na mysli, že by výsledný model bol napríklad dekoráciou pred domom podobne, ako plastoví trpaslíci v záhrade. Malo by to ešte jednu výhodu – také auto vám nezhrdzavie.

jv
ZDROJ: Ford Motor Company

Komentáre k článku


Stream naživo