2015-06-09 15:55:06
Číňan zaplatil za auto
Číňan zaplatil za auto mincami
Zdroj: dailymail.co.uk

Za nové auto zaplatil Číňan mincami, vážili štyri tony

Viete, čo majú spoločné pani Li a pán Gan? Zvláštnosť – za auto zaplatili veľmi netradične.

V Číne sa totiž v poslednom čase akosi rozmohlo platenie za autá v hotovosti – v bankovkách, ale aj v minciach. Už na začiatku tohto roka platil jeden muž v provincii Che-pej za nové auto v minciach. Bol to však našťastie „iba“ doplatok 50 000 juanov (približne 7217 eur), ktoré vážili len 150 kilogramov. V apríli zasa zaplatila čínska podnikateľka, pani Li za nové BMW 7 v malých bankovkách – bolo ich 100 000 v nominálnej hodnote 1 juan. Ich prepočítavanie trvalo šesť hodín.

Teraz sa stalo, že už spomínaný pán Gan prišiel do automobilového dealerstva v provincii Liaoning s malým nákladným autom, ktoré v skriňovej nadstavbe skrývalo 660 000 juanov (95 268 eur) v minciach. Hoci boli úhľadne zabalené v hnedom papieri do 1 320 „šulčekov“. Napriek tomu trvalo desiatim zamestnancom len ich vyloženie viac ako hodinu. Bola to zaslúžená drina, mince totiž dohromady vážili štyri tony. Potom bolo ešte treba prepočítanie mincí a odvoz do banky.

Správa neuvádza, aké auto menilo majiteľa takýmto nezvyčajným spôsobom. Jeho celková cena ale bola 680 000 juanov (vyše 97 400 eur), pričom chýbajúcich dvadsať tisíc juanov (viac ako 2860 eur) uhradil v malých bankovkách. Kto je tajomný pán Gan? Je to majiteľ čerpacej stanice na predmestí, kde vraj nie je žiadna blízka banka. Jeho zákazníci - vodiči autobusov platia väčšinou v minciach. Rozhodol sa ich sporiť približne tri mesiace, kým ušetril sumu potrebnú na kúpu nového firemného auta.

Zdroj: dailymail.co.uk
Zdroj: dailymail.co.uk

Vďaka veľkému záujmu médií sa toto jeho počínanie stalo už terčom kritiky množstva Číňanov, ktorí tento skutok považujú za sebecký. Pán Gan totiž vraj nebral žiadny ohľady na zamestnancov, ktorí museli danú sumu vykladať a prepočítavať. Miestna banka sa vyjadrila, že v tomto prípade musela pripraviť osobitný režim pre spracovanie takého množstva peňazí v minciach a samotného predajcu to stálo pekný balík poeňazí na manipulačných poplatkoch. Fotografie z akcie si získali širokú on-line pozornosť. Jeden z diskutujúcich s menom Geek Fan sa vyjadril, že „kupujúci musí byť šéfom verejnej dopravnej spoločnosti". Hm, žeby vyberal platobné automaty na lístky? Ďalší napísal, že keď videl tie valčeky, myslel si, že je to munícia...

Zdroj: dailymail.co.uk
Zdroj: imaginechina

Pán Gan ale môže byť rád, že v Číne sa ešte stále dá takto platiť. Lebo keby sa o to pokúsil v Európe, neodišiel by od predajcu so žiadnym autom. Keby náhodou áno, určite by ho  zadržala polícia a vypočúvala o pôvode peňazí, ktorý by musel aj preukázať. Neviem si predstaviť ako...

Jozef Vydra
ZDROJ: dailymail.co.uk

Komentáre k článku


Stream naživo