2015-05-26 04:00:00
Mad Max Fury Road
Mad Max Fury Road
Zdroj: Warner Bros Pictures

Škoda vo filme Avengers 2, a čo je v Šialenom Maxovi?

Svetoví filmári siahajú po českých autách – je to iba náhoda, či zámer?

Remake slávneho filmu Mad Max s podtitulom Fury Road, teda Zbesilá cesta sa naozaj vydaril. Kritika nie je takmer žiadna, naopak hodnotenia divákov aj recenzentov sú vysoké. Podobne ako v pôvodnom filme si aj v novej verzii zahralo množstvo šialených áut. Nemožno pochybovať, že súčasná verzia filmu Mad Max je znova prehliadkou neuveriteľných pojazdných monštier, rovnako ako sme boli svedkami podobných pred rokmi v predchádzajúcich dieloch kultovej filmovej série.

Medzi tými, ktoré sa vo filme objavili je zaujímavým najmä monštrózne nákladné auto, ktoré dostalo meno War Rig (vo význame „vojnová súprava“). Na prvý pohľad vám toto nákladné auto asi nebude nič pripomínať. Je to totiž monštrum zo sveta fantázie s extrémne dlhou prednou časťou, ktoré má vpredu funkčnú hydraulicky ovládanou radlicu, za kabínou odrezaný jeden kus osobného auta a ďalšie tróni vzadu na cisterne. Tento fragment sa dá najlepšie identifikovať na prvý pohľad – je to kus karosérie Chrobáka od Volkswagenu. Na tom sa zhodneme.

Viete ale rozlúštiť, čo je základom samotného „nákladiaka“? Ťažko povedať, však? Pripomína totiž nič a zároveň všetko. Predsa len, musí z niečoho vychádzať. Nuž, dáme vám malú nápovedu – pozrite sa pozorne na dvere kabíny auta. To je jediná viditeľná stopa. Musíte mať však dobre cvičené oko, aby vám aj tento detail niečo pripomenul.

Zdroj: Warner Bros Pictures

Ak máte pocit, že ste práve odhalili dvere Tatry 815, máte výborný pozorovací talent! Áno, tvorcovia filmu Mad Max Fury Road si pre vytvorenie nákladiaka War Rig, ktorý funguje ako pojazdná základňa jedného z gangov a šéfuje mu jednoruká vládkyňa Furioso, vybrali práve nákladiak z Kopřivnice. Filmári použili z Tatry 815 podvozok a niektoré diely kabíny. Ako potvrdila Kateřina Navarová z Tatry: „Vo filme naozaj sú naše autá, ale tak zmenené, že iba naozajstný odborník spozná, že ide o podvozok Tatra“. Podľa informácií kopřivnickej automobilky predal filmárom tri vozidlá austrálsky díler značky už pred šiestimi rokmi. Na prestavbu teda bolo dosť času. Vo filme účinkujú všetky tri, War Rig totiž vyrobili pre nakrúcanie filmu v troch exemplároch.

Okrem dverí je všetko ostatné vymodelované podľa návrhu výtvarníkov a nemá s realitou nič spoločné. Karoséria je totiž „zvareninou“ všetkého, čo sa práve váľalo na šrotovisku váľalo. Nákladiak má napríklad kapotu ako verzia Jamal, kým kabína pôvodnej Tatry 815 je trambusová. Auto vo filme má veľmi dlhú kapotu a kabína je prakticky až v polovici podvozka. Nadväzuje na ňu fragment Chevroletu Fleetmaster Sedan z roku 1940. Na cisterne je potom ešte časť karosérie VW Chrobák, ako sme už spomínali na úvod.

Zdroj: Warner Bros Pictures
Zdroj: Warner Bros Pictures

Auto je na podvozku 6x6, ktorý sa výborne hodí práve do terénu. Je známe, že podvozky Tatry sú robustné a v teréne zvládajú aj vysoké rýchlosti. No zmena nastala pod kapotou. Filmárom sa motor z Tatry 815 nezdal pre potreby nakrúcania dostatočne výkonný a preto ho nahradil špeciálny pretekársky, tiež vzduchom chladený motor neznámeho pôvodu s výkonom 441 kW (600 k). Na kapote umiestnené dva otvory nasávania preplňovania nie sú funkčné, ale falošné, aby vozidlo pôsobilo dojmom, že má dva motory. Rovnako je rekvizitami mnoho doplnkov na aute vrátane ostňov na karosérii alebo na kolesách.

Na základoch masívneho podvozku Tatry 815 vznikla nielen šialená cisterna The War Rig, ale aj niekoľko ďalších áut. Vo filme sa (vraj) objaví aj štvornápravová Tatra 815 8x8 ovešaná reproduktormi ako tzv. Doof Wagon. To však nebude správna informácia, lebo to auto sa výrazne podobá aj s kabínou na ruský nosič rakiet stredného a dlhého doletu MAZ, lenže to je v origináli vlastne nemecký MAN... No a potom ešte Prometheus, ten je vraj tiež na podvozku Tatry. Viete čo, najlepšie si to overíte v kine, takže ak chcete, máte na výber a na plátne môžete študovať, či skôr hádať, či spoznáte v tých komplikovaných vehikloch pôvodné modely. Alebon si pozrite pár trailerov, či scény z nakrúcania a rozhodnite sa, či si film pozriete aj v kine. No zdá sa, že pozerať sa tentoraz naozaj je na čo...

Zdroj: Warner Bros Pictures

 

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo