2015-05-24 17:40:55
Ako v Číne stavajú
Ako v Číne stavajú cesty - dom uprostred

Ako v Číne stavajú cesty - dom uprostred neprekáža, veď majiteľ ustúpi

Prudký stavebný vývoj v Číne sprevádzajú čoraz častejšie problémy s majiteľmi domov.

Ľuďom sa nepáči nízke odstupné za ich bývanie pri vyvlastnení stavby, či pozemku. Bránia sa stavbám sídlisk, obchodných centier, ale aj ciest. Úrady si s nimi nevedia rady. Neraz stavba vyzerá ako v Kocúrkove, keď uprostred cesty stojí dom... Kvôli tomu nemôžu cestu odovzdať do užívania a dokončená stavba tak ostáva len pre parádu namiesto toho, aby slúžila svojmu účelu.

Aj v meste Luo-jang v čínskej provincii Che-nan majú kauzu trojposchodového domu, ktorý zostal „trčať“ uprostred cesty. Jeho majiteľ sa odmietol vysťahovať a zbúrať dom, pretože sa mu nepáči výška náhrady od miestnej samosprávy. Spor sa vlečie už dva roky a zatiaľ nevedie k dohode. Stavba cesty dôležitej pre mesto sa zrejme len tak skoro neskončí. Ako vždy, keď ide (samozrejme až v prvom rade) o peniaze. Veľký dom uprostred cesty chátra a vlastník stále čaká na dostatočné odstupné.

Ak by ste si mysleli, že ide o nejakú raritu, v Číne je to celkom „samozrejmé“ a dokonca aj bežné. Ani tento majiteľ nie je prvý ani posledný Číňan, ktorý sa vzoprel. Veľmi známymi sa stali a obrovskú „popularitu“ aj vo svete získali manželia a ich dom v Sia-Čang-jang vo východočínskej provincii Če-ťiang. Majitelia stavby, 67 ročný Luo Pao-ken a jeho 65-ročná žena odmietli opustiť svoj dom, pretože sa im odškodné nezdalo dostatočne vysoké.

Štát im ponúkol 260 tisíc jüanov (v prepočte asi 30 500 eur), no to bolo podľa manželov menej, ako minuli za dom. Spomínaná suma by im vraj nestačila na presťahovanie a postavenie nového domu. Nakoniec však nátlaku úradu po čase predsa len ustúpili.

V prípade trojposchodového domu v meste Luo-jang v čínskej provincii Che-nan nie je suma známa, rovnako ako termín, kedy bude možné dokončiť cestu. V Číne sa tieto spory objavujú pomerne často. Tamojší odborníci preto už dlhšie naliehajú, aby sa zmenili zákony, ktoré by upravili kompenzácie za domy i pozemky vyvlastnené v prípade „vyššieho záujmu“, čo predstavuje napríklad výstavba cesty.

Že sa to po dlhom čase nakoniec skončí odstránením domu, svedčí aj staršie video, kde zbúrali dom uprostred novej diaľnice:

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo