2015-05-01 14:48:00
Francois Michelin a Bibendum
Francois Michelin a Bibendum
Zdroj: AFP

Francois Michelin - vnuk zakladateľa značky zomrel. Prečítajte si jeho príbeh

Posledný žijúci šéf značky s menom zakladateľa Francois Michelin zomrel vo veku 88 rokov. Začínal ako robotník v dedovej fabrike.

Francois Michelin sa narodil 15. 6. 1926 v Clermont-Ferrand v regióne Auvergne, teda v mestečku ktoré je vzdialené približne 160 kilometrov od mesta Lyon v centrálnej časti Francúzska. V desiatich rokoch sa stal sirotou, no už ako 29-ročný šéfoval veľkému výrobcovi pneumatík. Skôr než sa to stalo, musel si odmakať niekoľko rokov ako bežný zamestnanec v závode pod zmeneným menom. Až keď spoznal firmu od základov, dostal dôveru pre najvyššiu pozíciu v spoločnosti Michelin.

Jeho starý otec Édouard Michelin s bratom Andrem zmenili spoločnosť zaoberajúcu sa poľnohospodárskou technikou na jednu z najinovatívnejších a najväčších firiem vyrábajúcich pneumatiky. Bol to práve jeho starý otec, ktorý v roku 1934 kúpil krachujúci Citroen. Avšak až za vedenia Francoisa sa z priemernej francúzskej spoločnosti stal svetový líder vo výrobe pneumatík.

V roku 1951 začal Francois pracovať v spoločnosti Michelin. Nie však ako manažér. Nastúpil priamo do výroby pod falošným menom, aby nepriťahoval pozornosť a naučil sa všetko o chode firmy, ktorú mal neskôr riadiť. Od montéra vo výrobe sa presunul na miesto šoféra nákladného vozidla pendlujúceho medzi závodmi spoločnosti, pokračoval na obchode a marketingu, až sa v roku 1955 stal spolumanažérom celej firmy. O štyri roky neskôr bol vymenovaný za generálneho riaditeľa.

Bol prísnym, no tiež predvídavým riaditeľom, ktorého prístup k riadeniu charakterizujú úryvky z interview, ktoré v roku 2002 poskytol novinám v rodnom meste Journal La Montagne. Keď mal odpovedať na otázku, čo považuje za svoje kľúčové vlastnosti v úlohe manažéra, povedal, že jeho najlepšou kvalifikáciou sú jeho uši.

„Musíte načúvať napravo aj naľavo, aby ste dokázali čeliť akejkoľvek situácii a aby ste sa z nej dokázali poučiť. Zároveň je radosť počúvať názory na smerovanie firmy všetkých, bez ohľadu na ich sociálny status, či pozíciu vo firme,“ povedal.

„Vždy som umožnil zamestnancom riskovať, vyskúšať niečo nové tak, aby vedeli, že ja budem ten, ktorý prevezme zodpovednosť, ak veci pôjdu zle. Toto je funkcia šéfa a je kľúčová,“ dodal Francois Michelin.

Práve vďaka jeho prístupu k vedeniu sa Michelin stal číslom 1 na trhu s pneumatikami. Inovácie, ktoré značka prinášala nemali obdobu a výrazne ovplyvňovali celý trh. Práve Francois Michelin priniesol na trh radiálne pneumatiky, ktoré významne zlepšili nielen jazdné vlastnosti automobilu, ale predĺžili tiež životnosť pneumatík a zlepšili efektivitu v porovnaní s vtedajšími gumami. Reklamný slogan hlásal: „Dvojnásobná vzdialenosť, dvojnásobná bezpečnosť, dvojnásobný komfort.“

V roku 1999 Francois Michelin začal proces odchodu do dôchodku tým, že svojho syna menoval do pozície spolumanažéra. Spoločnosť definitívne opustil po 47 rokoch v pozícii šéfa v roku 2002. Jeho syn však v roku 2006 zomrel, čo znamenalo, že Francois Michelin zostal posledným žijúcim šéfom spoločnosti nesúcim meno zakladateľa.

Francois Michelin zomrel 29. 4. 2015 vo veku 88 rokov, teda dva roky po smrti svojej manželky Bernadette Montagne. Zostalo po nich päť detí a šesť vnúčat.

Francúzsky prezident Francois Hollande ho nazval "jedným z najvýznamnejších francúzskych priemyselníkov v povojnovom období. Rozumel potrebe inovácií a potrebe dlhodobého rozvoja priemyslu. Vytvorením radiálnej pneumatiky zmenil rodinnú regionálnu spoločnosť na jednu z najväčších a najznámejších francúzskych firiem."

V súčasnosti má Michelin 112-tisíc zamestnancov v 170-tich krajinách sveta. Spoločnosť je známa nielen výrobou pneumatík, ale aj vývojom ďalších technológií. Väčšina ľudí si však Michelin spája jednak z maskotom zvaným Bibendum a tiež sprievodcom reštauráciami a hviezdičkami, ktoré udeľuje. Michelin sa angažuje v motošporte, do roku 2006 dodával pneumatiky do F1. Vlastní značky pneumatík ako BFGoodrich, Kleber, Tigar, Riken, Kormoran a Uniroyal. V štruktúrach firmy začínal aj súčasný riaditeľ aliancie Renault-Nissan Carlos Ghosn, ktorý v Micheline rovnako ako Francois Michelin prešiel od výroby až na vedúce manažérske pozície. Vo firme pôsobil 18 rokov.

 

Ján Hargaš
ZDROJ: nytimes.com, michelin.fr

Komentáre k článku


Stream naživo